4 Mayıs 2012 Cuma

Süt Nasıl Sağılır ve Sağılan Süt Bebeğe Nasıl Verilir?


     Laktasyonun Sürdürülmesi
  Bebeğin iyi emmesi için ağzıyla yalnız meme ucunu değil, etrafındaki kahverengi alanı da kavraması gerekir. Bebek memeye yaklaştırılırken, ağız mümkün olduğunca açık olmalı ve çene memeye dayanmalıdır.

  BEBEK NASIL EMER?
     Eğer bebek memede uygun biçimde tutulmuyorsa iyi ememez ve annenin meme başları zedelenip acıyabilir. Bebeğin iyi emmesi için ağzıyla yalnız meme ucunu değil, etrafındaki kahverengi alanı da kavraması gerekir. Bebek memeye yaklaştırılırken, ağız mümkün olduğunca açık olmalı ve çene memeye dayanmalıdır. Bebeğin ağzını iyice açması için anne meme ucunu bebeğin alt ve üst dudaklarına değdirmelidir. Eğer bebek memeyi doğru olarak kavramışsa her emme işlemi sırasında çenesinin, bazen de kulaklarının hareket ettiği görülür. Bebek sürekli emmez. Kuvvetli emme hareketlerinden sonra kısa dinlenme aralıkları olur. Emerken şapırtı sesi duyulması ya da yanakların içeri çekilmesi genellikle bebeğin yalnızca meme ucunu emdiğini ve ağzıyla yeterince meme dokusunu kavramamış olduğunu gösterir.
     İlk aylarda sık emzirmeye hazırlıklı olun; ilk aylar için 8-12 kez emzirme gerçekleştirebilirsiniz. Bebeğinizin midesi küçük, büyüme ve gelişmesine bağlı enerji ihtiyacı fazla olduğundan ihtiyaçları ancak sık emzirme ile karşılanabilir. Sık emzirme sütünüzün miktarının artmasını sağlayacaktır. Bebeğiniz doyduğunu belli edecektir, ona inanın. Doyduğunda dudaklarını kapatır, yana döner, hatta uykuya dalar. Bazen de dinlenme arası verir. Bunları dikkatle takip etmelisiniz. Çalışma yaşamına dönerken; İşe başlamadan önce, sağılmış anne sütünü kapla bebeğinize vermeyi öğrenin. Plastik saklama torbaları (özel olarak anne sütünün saklanması için üretilmiş) veya temiz toplama şişeleri kullanın.

     SÜT NASIL SAĞILIR?
     Sütün elle sağılmasını tüm emziren annelerin bilmesi gerekir. Birçok durumlarda sütün sağılması gerekebilir.
      Sütün sağılması şu durumlarda yararlıdır:
• Tıkanık, şiş memeyi rahatlatmak için
• Anne ve bebeğin ayrı kaldığı durumlarda anne sütü ile beslenmeyi devam ettirmek için
• Çökük bir meme başından emmeyi öğreninceye kadar bebeği beslemek için
• Memeyi istemeyen bir bebeği, emmekten hoşlanmayı öğrenene kadar beslemek için
• Düşük doğum tartılı ve kuvvetli ememeyen bir bebeği beslemek için
• Yeterli ememeyen hasta bir bebeği beslemek için
• Anne ya da bebek hasta ise sütün akmasını önlemek için
     Elle boşaltma, süt sağmak için en iyi yoldur. Alet gerektirmez ve anne her yerde, her zaman yapabilir. Sütün sağılacağı kabın temiz olması gerekir. Bunun için geniş ağızlı bir fincan veya bardak seçilir. Kap su ve sabun ile yıkanır, daha sonra kaynatılır ya da kaba kaynar su konur ve birkaç dakika bekletildikten sonra boşaltılır. Kaynar su mikropların çoğunu yok edecektir.
     Elle sağma işleminin basamakları:
1. Basamak: Sağma işlemine geçmeden önce eller iyice yıkanır.
2. Basamak: Rahat bir yere oturduktan sonra parmak uçları ile yumuşak bir biçimde memeye dıştan içe, meme başının etrafındaki kahverengi bölgeye doğru masaj yapılır. Önceden ısıtılmış bir havlu memenin üzerine konulursa sütün akışı kolaylaşacaktır.
3. Basamak: Meme, baş parmak üstte, diğer parmaklar altta kalacak biçimde tutulur. Eğer meme büyükse bir el memenin üstüne, diğer el memenin altına gelecek şekilde tutulmalıdır. Hedef bölge meme başının etrafındaki kahverengi bölgenin gerisinde kalan alandır. Bazen süt dolu memede süt havuzcukları elle hissedilebilir. Süt havuzcuklarının bulunduğu bu alanın elle basınç yapılarak bastırılması gerekir. Süt sağılması için baş ve diğer parmaklar yavaşça içe, göğüs duvarına doğru ve ardından birbirine doğru bastırılır. Bastırma işlemi, el göğüs duvarından uzaklaştırılırken devam ettirilir. Bu şekilde süt meme başına doğru itilir. Süt sağma işlemi sırasında acı hissedilmemesi gerekir, acı oluyorsa uygulanan teknik hatalıdır. İşlem tekrarlandıktan sonra süt akmaya başlar. Sağma hareketi ritmik bir şekilde tekrarlanmalıdır.
     SAĞILMIŞ SÜT BEBEĞE NASIL VERİLİR?
     Sağılan anne sütünün biberon yerine kaşık veya bardakla verilmesi daha uygundur. Biberon verilmesi ile bebek anne memesini reddedebilir. Biberon emziğine alışan bir bebek, memeyi iyi kavrama alışkanlığını da kaybedebilir ve meme yerine meme ucunu emmeye çalışır. Bu da meme çatlaklarına ve en önemlisi bebeğin yeterince anne sütü alamamasına yol açmaktadır. Küçük bebekler bile dillerini kullanarak, adeta kedi gibi yalanarak küçük bir bardaktan sütü alabilirler.
     Sağdığınız sütleri buzdolabında 8 gün saklayabilirsiniz. 3 haftaya kadar da dondurucu bölümünde saklayabilirsiniz. Buzdolabına koyduğunuz sütlere tarih yazarsanız ilk sağdığınız sütü ilk kullanmış olursunuz.
Saklanan sütü buzdolabında, ılık akan su altında veya ısı üzerinde su kanatılan kapta biberon ile çözdürün. Hiçbir zaman mikrodalga fırın veya ateş üzerinde çözdürmeyin.
     Sağdığınız sütü cam ya da plastik bir şişede saklamaya özen gösterin. Kapaklı olmalarına ayrıca dikkat edin.
Sağdığınız sütü buzdolabında (+1 veya +4 derece arasında) 72 saat saklayabilirsiniz. Buzlukta (-7 veya -2 derece arasında) 3 hafta kadar muhafaza edebilirsiniz. Yine derin dondurucuda (-18 derecenin altında) 6 aya kadar saklayabilirsiniz. Dondurulmuş sütü buzdolabına koyarak yavaş bir şekilde eritmelisiniz. Ya da daha hızlı çözmeniz gerekiyorsa, sıcak su dolu bir kabın içine koyarak da eritebilirsiniz. Donmuş sütü oda sıcaklığında bekleterek çözme yöntemi yanlıştır. Soğuk sütünüzü ılık suyun altında ısıtabilirsiniz. Sütü çok fazla ısıtmak yanlıştır. Süt kesilebilir ve içerisindeki proteinler zarar görebilir.   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder