4 Mayıs 2012 Cuma

Emzirme Yöntemleri

Temel emzirme yöntemi (aynı odada kalmanın, her istediğinde emzirmenin önemi, emzirme tekniği).
     Aynı odada kalmanın yararları: Anne bebeğe hemen cevap verebileceğinden, aradaki bağın kurulmasına yardımcı olur; Bebek daha az ağlar, biberon vermeye gerek kalmaz; Anneler emzirme konusunda kendilerine daha çok güvenirler; Emzirme süresi uzar.

Temel emzirme yöntemi (aynı odada kalmanın, her istediğinde emzirmenin önemi, emzirme tekniği).

     Aynı odada kalmanın yararları: Anne bebeğe hemen cevap verebileceğinden, aradaki bağın kurulmasına yardımcı olur; Bebek daha az ağlar, biberon vermeye gerek kalmaz; Anneler emzirme konusunda kendilerine daha çok güvenirler; Emzirme süresi uzar.
     Annenin doğumdan sonraki ilk günlerde salgıladığı halk arasında ağız sütü de denilen süt bebeğe mutlaka verilmelidir. Bu süt yaşamının ilk günlerinde bebeği enfeksiyonlardan koruyacak, adeta ilk aşısı olacaktır. Anne sütünün salgılanmaya başlaması için bebeğin emmesi gereklidir, bir başka deyişle bebeği memeye tutmadan sütün salgılanmasını beklemek zaman kaybına yol açacak bebeğin aç kalmasına ve gereksiz ek gıda verilmesine neden olacaktır; bebek ne kadar çok emerse süt o kadar bol olacaktır. Bebek ne kadar sıklıkla ve ne kadar süre emeceğine kendisi karar vermeli her istediğinde, istediği kadar emzirilmelidir. Emzirmenin başarısı için anne ve bebek 24 saat bir arada olmalıdırlar. Her anne bebeği için yeterli süt üretebilir ancak bebeğin sık sık emmesi, gece de emzirilmesi gereklidir.
     Beslenme sıklığı bebekten bebeğe değişir. Bebek her istediğinde emzirilmelidir. Bebek ağzını açarak, aranarak, sonunda da ağlayarak açlığını belli eder. İlk aylarda bebek uyandığında genellikle açtır ve emzirilmek ister. İlk haftalarda emzirme aralıkları bir saat, iki saat gibi çok kısa olabilir. Her emzirme sonrası memede yapılan süt miktarı biraz daha artacağından, zamanla beslenme aralıkları uzayacaktır.

Emzirme TeknikleriYeni doğan bebeklerin 24 saatte 6-12 kez emzirilmesi gerekir. Günde 8 defa emzirmek genelde tercih edilen sayıdır. İlk günler ve haftalarda emzirme 1 saate kadar uzayabilir. Emzirmede temel kural, bebeğin önce bir memeden daha sonra ara verip altını temizleyip diğer memeden emzirilmesidir. Emzirme esnasında, günde bir defa meme başının su ile silinmesi gerekir. Sabunla veya karbonatlı su ile temizleme meme ucunun kolayca tahriş olmasına ve çatlamasına neden olur. Emzirmeye başlamadan önce temizlenmiş meme ucu, baş ve işaret parmakla yuvarlanarak daha belirgin hale getirilip yavaşça bebeğin burnuna ve üst dudağına dokundurularak bebeğin ağzının açılmasına yardımcı olunur.

Ağzı açılan bebeğe göğsü yaklaştırırken ellerin bebeğin omzunda ve sırtında olması gerekir. Emzirme esnasında meme çevresinin büyük kısmı bebeğin ağzının içinde, çenesi de göğsün içinde olacaktır Bebeğin iyi beslendiği, derin ve düzenli emmesinden ve yutma sesinden anlaşılabilir. Eğer bebek doğru konumlandırılmazsa sadece meme ucunu emer bu durum çok acı verdiği gibi meme uçlarının zarar görmesine neden olur. Ayrıca sütte tam boşalmaz Bebek doğru konumlanmamışsa, bebek göğüsten çekerek çıkarılmamalı, onun yerine ağzının köşesinden küçük parmakla damakların arasına girerek meme ucu nazikçe çıkarılmalıdır. Bebeğe doğru konum verildikten sonra emzirme işlemi tekrarlanmalıdır.

Emzirildikten sonra bebek, anne omsuzuna yatırılarak sırtı hafif hafif sıvazlanıp gazı çıkarılmalıdır. Bebekler ağızdan gaz çıkarırken çok az da mama dışarı çıkarır. Bu kusma değildir. Anne önceden omzuna temiz bir tülbent koyarsa üstü kirlenmez. Gazı çıkartılmadan yatırılan bebeklerin kusabileceği, kusmasa bile gaz sancısından rahatsızlanıp ağlayacağı unutulmamalıdır. Emzirilip gazının çıkması sağlanan bebek uyuması için fazla sarsmadan hafif sağa dönük (yan) şekilde yatırılır. Bu pozisyon onun, kusması halinde boğulmasını engeller. Bebeklerin beslenmeden sonra altı değiştirilmemeli bu işlem, beslenmeden önce yapılmalıdır.

Emzirme Pozisyonları
Rahat ve sakinlemiş bir pozisyonda oturmak bebeğin emmesini daha kolay hale getirir. Sırt desteği olan bir sandalye iyi bir seçim olacaktır. Kollarınız desteklemek için yastık kullanabilirsiniz ve eğer ihtiyaç duyuyorsanız ayaklarınızı kalın bir kitap ya da ayaklık üzerinde dinlendirebilirsiniz. Bebeğiniz için uygulayabileceğiniz emzirme tekniği çok çeşitlidir. Yaygın olarak kullanılan 4 teknik vardır. Bebeğinizi emzirme tekniğinizin nasıl olduğu hem siz hem de bebeğiniz için çok önemlidir. Sizin için önemlidir çünkü oturuyor ya da yatar pozisyonda olma durumunuza göre sizi en az yoracak tekniği seçmelisiniz. Zira emzirme hem fiziksel güç hem de sabır gerektiren bir iştir. Bebeğiniz için önemlidir; zira onu yormayacak ve bütün enerjisini çene kaslarına verecek pozisyonda onu tutmalısınız. Hangi oturma pozisyonunda hem sizin hem de bebeğiniz için en uygun tekniğin ne olduğunu deneme yanılma ile kısa zamanda bulmuş olacaksınız. Hatta kendinize göre yeni teknikler ve yöntemler de geliştirmiş olacaksınız.


*Koltuk Altı Pozisyonu
Bu pozisyon özellikle sezaryandan sonra dikişler iyileşene kadar kullanılmak istenebilecek bir pozisyondur. Ayrıca ikizleri de iki taraflı emzirmek için kullanılabilir. Pozisyon için, koltuğunuzun altına yastık yerleştirerek bebeği ve kolunuzu destekleyiniz. Bebeğin vücudunu koltuğunuzun altına yerleştirerek başını ve ensesini elinizle destekleyiniz. Ayakları ve poposu arkanıza bakmalıdır. Diğer elinizi de göğsünüzü desteklemek için kullanınız. Göğsünüzü bebeğe yaklaştırmak yerine, bebeği göğsünüze yaklaştırıp göğüs ucunuzu kavramasını sağlayınız.

*Kucak Pozisyonu
Bu pozisyonda, bebeği kucağınıza koyduğunuz yastığın üzerine yatırıp başını kolunuzun kıvrımına yaslayınız. Poposunu elinizle destekleyerek karnını, kendi karnınıza doğru çeviriniz. Böylece bebeğin yüzünün göğsünüze doğru dönmesini sağlayarak rahat emmesine yardımcı olursunuz.

*Ters Kucak Pozisyonu
Bu pozisyon bebeğin başını daha iyi kontrol etmenizi ve göğsünüze daha kolay yaklaştırmanızı sağlar. Bebeğin karnını, karnınıza çeviriniz ve elinizle başını, ensesini ve omuzlarını kavrayınız. Diğer elinizle de göğsünüzü tutunuz. Bebek, meme ucunu tam kavrayınca ellerinizi, yukarıdaki pozisyona geçirebilirsiniz.

*Yatarak Emzirme Pozisyonu
Bu pozisyonda, bir yastık başınızın altında, diğeri de bebeğin altına olacak şekilde yerleştirilir. Bebek, karnı sizin karnınıza değecek şekilde yan yatırılmalıdır. Gerekirse iki yastıkla desteklenip ağzı tam göğüs ucunuzun önünde olacak şekilde ayarlanabilir. Bir elinizle göğsünüzü destekleyerek emzirme işlemini yapabilirsiniz. Ancak bu pozisyonda annenin uyup kalması bebeği boğması acısından tehlike yaratabilir. Emzirme esnasında çok dikkatli olması gerekir.


        DOĞRU EMZİRME TEKNİĞİ NASIL OLMALIDIR?
     Öncelikle anne ellerini yıkayarak bebeğe mikrop bulaşmasını önlemeli, meme başını ve çevresini temiz su ile silmelidir. Meme başı temizliğinde karbonatlı su, sabun, alkol gibi maddeler kullanılmamalıdır ki bunlar meme başında çatlak ve yaralara sebep olurlar. Anne bebeğiyle birlikte rahat, temiz ve yeterince sıcak bir ortamda sırtını bir yere dayayarak oturmalıdır. Bebek yüz ve bedeni anneye dönük olacak şekilde tutulmalı, annenin bebeğin başını tutan kolu alttan desteklenmelidir. Bebeğin başı anne kolunun iç kısmına yerleştirilip aynı kol ve elle bebeğin kalça ve bacakları kavranmalıdır. Emzirirken anne ve bebek rahat olmalı, ikisi arasında göz teması kurulmalıdır. Boşta kalan elle anne göğsünü tutmalı, meme başı ve etrafındaki kahverengi kısmına dokunmadan memenin ucunu bebeğin dudağına değdirmelidir. Bebek ağzını açınca meme ucu ve etrafındaki kahverengi kısım bebeğin ağzına yerleştirilir. Bu şekilde yerleştirilen bebeğin çenesi ile annenin göğsü arasında boşluk kalmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder