22 Aralık 2011 Perşembe

Hiperaktiflik - 1

Cin gibi ama tembeeel
İlk bakışta ‘‘cin gibi’’ olduğunu farketmemek ne mümkün. Gözleri fıldır fıldır. Ama okumayı bir türlü sökemiyor. Hem arkadaşlarına karşı saldırgan, sürekli hırçın... Evet, çocuğunuz hiperaktif ama, sonuçta başarısız. Anne, baba-öğretmen ve psikolog el ele, bu hastalığı aşabilirsiniz.

BEBEKKEN sürekli ağlama nöbetleri mi geçiriyor? Her 15 dakikada bir uyanıyor mu? O halde anne, babalar dikkat: Çocuğunuz 'hiperaktif'.

Sürekli hırçın, yaramaz, arkadaşlarına karşı saldırgan olan çocukların büyük kısmının hiperaktif olduğunu belirten uzmanlar, ‘‘Aile bireylerinin, komşuların, hatta öğretmenlerin 'cin gibi çocuk' diye nitelediği bu çocuklar, okula başladıklarında zaman zaman derslerinde başarısızlık gösterebiliyor. Ancak, telaşa kapılmaya gerek yok’’ diyorlar.

GEÇ KONUŞUYOR GEÇ OKUYOR

Uzman klinik psikolog Alanur Özalp, 200 çocuk üzerinde yaptığı bir araştırmada ailelerin birçoğunun çocuklarının ders çalışma güçlüğü çekme şikayetiyle kendisine başvurduğunu belirtiyor. Özalp, ‘‘200 çocuğun yüzde 90'ında dikkat problemi var’’ diyor.

Özalp, çocukların bu hareketliliği nedeniyle dikkat sorunu yaşadığını belirterek, ‘‘Hiperaktif çocuklar konsantre olmakta, derse başlamakta sorunlar yaşıyorlar. Okumayı geç öğreniyorlar’’ diyor. Özalp, hiperaktif çocuklarda zeka sorunun yaşanmadığını, genellikle normal veya normal üstü zekaya sahip olduklarını belirterek, aile-psikolog-öğretmen işbirliğiyle sorunun çözülebileceğini belirtiyor.

HİPERAKTİF BELİRTİLER NELER?

Hiperaktif çocukta belirtiler bebekken başlıyor. Sürekli ağlama nöbetleri geçiriyor, sık sık uyanıyor. En önemlisi hareketli ve aceleci oluyorlar. Uzman klinik psikolog Alanur Özalp, hiperaktif çocuğun diğer özelliklerini şöyle sıralıyor:

Yaramaz
Hırçın
Uyku uyumuyor. Geç uyumak istiyor, sık uyanıyor
Sınıf arkadaşlarını dövmeye kalkıyor
Okul malına zarar verebiliyor
Heyecanlı, ancak utangaç
Bildiğini söylemiyor
Sabırsız
Çabuk negatif oluyor. Örneğin annesi ‘‘Elini yıka’’ dediği zaman, tam tersini yapıyor. Elini yıkamıyor.
İnatçı
Algılama sorunu yaşıyor
Kıskançlık fazla
Olaylardan çabuk etkileniyor
Kardeşleriyle geçinemiyor. Çok sevmesine rağmen kıskanıyor
Aynı elbise, aynı arkadaş gibi bazı konularda sabit fikirli
Israrcı
Hafif sakarlık var. Ev kazalarına sık uğruyor
Meraklı
Sert davranmayın

Hiperaktif çocukların genelde uyumsuz ve mutsuz olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Alanur Özalp, ‘‘Böyle bir çocuğu olan anne-baba arasında da zaman zaman gerilimler yaşanıyor. Karıkoca zamanla birbirini yıpratıyor’’ diyor. Özalp, çözüm önerilerini şöyle sıralıyor:

Aynı elbise, aynı arkadaş gibi bazı Çocuğa sert davranmayın

Aynı elbise, aynı arkadaş gibi bazı Bağırma, çağırma, kızma çocuğu paniğe sokuyor

Aynı elbise, aynı arkadaş gibi bazı Hoşgörülü, yalın, sıcak ve tatlı sert olun

Aynı elbise, aynı arkadaş gibi bazı Kurallar koyun. Ama, katı uygulamayın
PSK. SUAT BAYAZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder