4 Mayıs 2012 Cuma

Anne Sütü


  İlk 6 Ay Sadece Anne Sütü
      Anne sütü ile beslenme bebeğin ilk aylardaki besin ve sıvı gereksiniminin tümünü karşılar, ilk 6 ay boyunca bebeğe su dahil anne sütü dışında hiçbir besin yada içecek verilmemelidir.
Tıbben gerekli görülmedikçe yenidoğan bebeklere ilk 6 ay anne sütünden başka yiyecek ve içecek verilmemeli.
     Annesinin sütü ile beslenme bebeğin temel hakkıdır. Annesinin sütü bebek için en ideal besindir. Bu güne kadar anne sütüne eşdeğer bir besin üretilememiştir. Annelerimizin hemen hepsi emzirmek istemekte ancak değişik nedenlerle hemen ek besinlere ya da su, bitki çayları gibi besin değeri olmayan sıvı içeceklere başlanmaktadır.
      Anne sütü ile beslenme bebeğin ilk aylardaki besin ve sıvı gereksiniminin tümünü karşılar, ilk 6 ay boyunca bebeğe su dahil anne sütü dışında hiçbir besin yada içecek verilmemelidir. Anne sütüyle beslenen bebekler ishal, zatürre gibi bulaşıcı hastalıklara ve allerjik hastalıklara daha az yakalanırlar, beyin gelişimleri anne sütü almayan bebeklerden daha iyi olur. 
     Anne sütü ile beslenme sadece bebeğin sağlığını değil anne sağlığını da birçok yönden korur. Doğumdan hemen sonra emzirmeye başlamak doğum sonu kanamasını azaltarak annede kansızlığı önler; yumurtalık kanserine, meme kanserine yakalanma oranı emziren annelerde daha düşüktür.
     Başarılı emzirme için öncelikle annenin gebeliğinden itibaren bebeğini nasıl, ne zaman emzireceği konusunda bilgilendirilmeye ihtiyacı vardır. Bebek emzirilmeye doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde başlanılmalıdır. Bu dönemde bebekler emmeye çok isteklidirler eğer bu dönem geçirilirse yorulan bebek uykuya dalacak ve emmeye isteksiz olacaktır. 



ANNE SÜTÜ
Hayata En İyi Başlangıç, Bebeğin İlk Aşısı,  Her Bebeğin En Doğal Hakkı Anne Sütüdür.
    Enerji, protein, yağ, karbonhidrat ve diğer besin öğeleriyle yenidoğanda büyüme ve gelişmeyi sağlayan eşsiz bir besindir.
    Bebeğin ruh ve vücut sağlığı için en uygun besindir.
    Her zaman hazır, temiz, uygun ısıda ve ekonomiktir.
    Tamamıyla ve kolaylıkla sindirilir.
    Anne sütü alan bebeklerde ishal, pişik, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür.
    Her annenin sütü kendi bebeği için en uygun özelliktedir. Prematüre bebeği olan annenin sütü prematüre bebeğe, 1 aylık bebeği olan annenin sütü 1 aylık bebeğe, 3 aylık bebeği olan annenin sütü 3 aylık bebeğe uygun yapıdadır.
    Organ ve sistemlerin gelişmesini düzenleyen büyüme faktörlerini içerdiğinden bebeğin büyüme ve gelişmesini hızlandırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir enfeksiyonlardan korur.
    Anne sütü bebeğin ilk 6 ayda ihtiyacı olan tüm vitamin, protein, yağ ve karbonhidratları içerir. Bebeğin su ihtiyacını tam olarak karşılar, ayrıca su verilmesine gerek yoktur. Bebeğe ek sıvı veya besinlerin verilmesi, süt yapımını azaltır.
    Anne sütü alan bebeklerde kansızlık daha az olur, anne sütü alan bebekler daha zeki olurlar, gelecekte aşırı şişmanlama riski daha azdır.
    Annenin ilk gelen sütü (ağız sütü) bebeği hastalıklardan korur, bebek için çok nemlidir, bebeğin ilk aşsıdır.
    Bebeğiniz için doğal bir sakinleştiricidir. Bebekle anne arasında özel bir sevgi bağının kurulmasını sağlar. Anne sütüyle beslenen bebekler daha az ağlar, daha iyi uyurlar.
    Emzirme, annenin sağlığını korur, meme ve rahim kanseri olma riskini azaltır.
    Emziren anneler eski kilosuna daha çabuk dönerler.
    Emzirme annenin ve ailenin yaşamını daha kolay hale getirir, daha az zaman ve para harcanır.
    Emzirmenin doğumdan hemen sonra başlatılması ve sık emzirme ile süt yapımı kolaylaşır.
    Erken emzirme ile annede doğum sonu kanamalar çabuk kesilir, memelerde şişme ve iltihaplanma olmaz, lohusalık kolaylaşır.

ANNE SÜTÜNÜN ÖZELLİKLERİ
     Bebeğin memeden alacağı ilk besine “ağız sütü” yada “kolostrum” denir. Ağız sütünün görünümü genellikle sarı renkte ve kıvamlıdır. Bu süt bebek için çok besleyicidir. Miktarı az olmasına karşın, ilk günlerde bebeğin beslenmesi için yeterlidir. Doğumdan hemen sonra emzirmeye başlanması çok önemlidir. Bebek her istediğinde emzirilmelidir. Sık sık emzirmek bebeğin ağız sütünü daha çok almasını sağlar, daha sulu olan “olgun süt” yapımını da hızlandırır.
     Anneler bebeklerini uzun saatler uyuması için bırakmamalı, arada uyandırıp emzirmeli, en geç 3 saatte bir mutlaka emzirmelidirler. Bebek doyduğunda kendiliğinden memeyi bırakacaktır, yada daha emmek isteyecek ve diğer memeye geçmek gerekecektir. Bu şekilde bebeklerin günde 8-10 kez emzirilmesi yeterli beslenme dengesini sağlayacaktır. Annenin özellikle gece emzirmesi çok önemlidir. Gece prolaktin hormonu salgısı arttığından, bebekler için büyütücü ve besleyici etkisi yüksek bir öğün haline gelir. Eğer gündüz beslenmesi sırasında, bebek 3 saatten fazla uyursa acıktığında kendiliğinden uyanacaktır. Ancak uyanmadığında, açlığın da uykuyu derinleştirici etkisi nedeniyle daha fazla aç kalmamaları için uyandırılıp, uyanmıyorsa uykuda memeye tutturulup emzirilmesi gereklidir. Gece emzirmeleri hem süt yapımını arttırır hem de annenin dinlenmesini sağlar.
      Kolostrum annenin doğumdan sonraki birkaç gün boyunca ürettiği süttür. Koyudur, rengi sarımtırak veya berraktır. Olgun Süt birkaç gün sonra üretilen süttür. Sütün miktarı artar. Göğüsler dolu sert ve ağır hissedilir.  Bu süreç “sütün gelmesi” olarak bilinir. Ön Süt öğünde en erken salgılanan süttür. Son Süt öğün sonunda salgılanan süttür son süt ön sütten daha beyaz görünür, çünkü daha fazla yağ içerir. Bu yağ anne sütü ile alınan enerjinin büyük bölümünü karşılar. Bu nedenle bebeği memeden kısa sürede ayırmamak gerekir. Bebek kendi bırakana kadar memede tutulmalıdır. Ön süt son sütten daha mavidir. Çok miktarda üretilir ve yüksek miktarda protein, laktoz ve diğer besinleri içerir. Bebek ön sütten gerek duyduğu bütün suyu karşılar. Bu nedenle ilk 6 ay çok kurak mevsimlerde bile anne sütünün yanında su vermeye gerek yoktur. Bebek diğer içeceklerle susuzluğunu giderirse, anne sütünü almak istemeyebilir. Bebek büyüdükçe anne sütünün rengi değişir. Bunun nedeni bebek büyüdükçe ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde bütün içeriğinin değişmesidir.

SÜT YAPIMI NASIL OLUR?
     Memede süt yapımını sağlayan madde annenin beyninden salgılanan “prolaktin” adlı bir hormondur. Gebeliğin sonlanmasıyla birlikte prolaktin salgılayan bezler faaliyete geçer. Prolaktin salgısı bazı annelerde doğumdan sonra hemen olur, bazılarında ilk dört gün içinde olur.
     Bebeğin emmesiyle meme başları uyarılır ve bu uyarılar beyne iletilir. Böylece süt üretimi ve süt akışı başlar. Salgı dokusunda üretilen süt kanallar boyunca göğüs ucuna doğru ilerler. Bebeğin emmesiyle meme uçlarından anne sütü gelir. Bu üretim emzirme devam ettiği sürece tekrarlanır. Fazla emme fazla süt yapar. İlk günlerde anne ve bebeğe emzirme konusunda destek vermek gerekebilir.
     Emzirme sırasında meme ucu ile birlikte etrafındaki kahverengi kısmı da kavramış bebekler etkili emmektedir. Memeyi ucundan emen bebekler, meme ucunu ısırdıkları için süt akışını engellerler. Süt kanalları sıkıştığı için süt gelmeyince de memeyi daha çok ısırırlar. Buda meme ucunun tahrişine neden olur. bu şekilde emzirme bir problem haline gelebilmektedir.

Emzirme Başarılı Olacaktır. Eğer;
*       Anne kendini iyi hissediyorsa,
*       Bebek etkili emecek şekilde memeye iyi yerleştirilmişse,
*       Bebek istediği kadar sık ve istediği sürede emziriliyorsa,
*       Etrafınızdakiler de emzirmeye destek oluyorsa.

Anne Sütü ve Emzirme için Anneye Öneriler;
*       Emzirmeye doğumdan sonra 30dk-1 saat içinde başlayın,
*       İlk 6 ay sadece anne sütü verin,
*       6. Ayda ek besine geçin,
*       6 aylıktan başlayarak her çocuğa ek besin verin,
*       Emzirmeye en az 2 yaşına kadar devam edin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder