4 Mayıs 2012 Cuma

Her İstediğinde Emzir


Bebeği her istediğinde emzirmenin önemi.

     Beslenme sıklığı bebekten bebeğe değişir. Bebek her istediğinde emzirilmelidir. Bebek ağzını açarak, aranarak, sonunda da ağlayarak açlığını belli eder. İlk aylarda bebek uyandığında genellikle açtır ve emzirilmek ister. İlk haftalarda emzirme aralıkları bir saat, iki saat gibi çok kısa olabilir. Her emzirme sonrası memede yapılan süt miktarı biraz daha artacağından, zamanla beslenme aralıkları uzayacaktır.
     Bebek her istediğinde emmeli, kendi kendine memeyi bırakıncaya kadar emzirmek gerekir. Bebeğin doyduğundan emin olunmalıdır. Anne her iki memesini de boşaltıncaya kadar emzirmelidir. Eğer bebek iki memeyi de almıyorsa, emzirilmeyen taraftaki meme sağmak suretiyle boşaltılmalıdır. Aksi halde süt yapımı devam etmez. Zamanla süt kesilebilir. Yaşamın ilk anlarında yeterince emzirilmeyen, aç kalan bebekler sarılık olur, kan şekeri düşük olur ve büyüme gelişmesi etkilenir. Doğumdan itibaren bebeğin gelişimini desteklemek için sadece anne sütü verilmelidir. Eğer siz emzirdikten sonra bebeğiniz huzurlu ve rahat bir uykuya dalıyorsa, bu emzirme başarılıdır, ancak eğer emzirdikten sonra bebek huzursuz olup, sürekli ağlıyorsa emzirme başarısız oluyor demektir. Bu durumda şunları sorgulamak gerekebilir: annenin sütü var mı, iyi emzirebiliyor mu, bebek iyi emebiliyor mu, emzirmeyi etkileyen başka sorunlar var mı, annenin meme ucu bebeğin emmesi için uygun mu, anne ve bebek rahat mı, anne-bebek bağı kurulmuş mu, emzirme aralıkları nedir, emzirme süresi nedir? Emzirmede problem yaşıyorsanız, yukarıdaki sorunlar sizde de mevcutsa mutlaka bir sağlık personelinden yardım isteyiniz.
     Özellikle gece süt yapımı daha fazla olduğu için emzirmek daha da önem kazanmaktadır. Uzun süreler bebeği uyutmak doğru değildir. Bebek kendi uyanmıyorsa  uyandırılıp mutlaka emzirmek gerekir. Uykuda dahi anne memesini tutturabilir ve emzirmeyi sağlayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder