13 Mayıs 2012 Pazar

Ne Kadar Sık Beslemeliyim

Ne Kadar Besleyeyim?
     Anne sütü ile beslenen bebeklerin midesi, mama ile beslenen bebeklerin midesi göre daha çabuk boşalır. Bebekler başlangıçta günde 10-12 defa beslenebilirler. Başlangıçta bebekler gece gündüz ayrılmadan birkaç saatte bir beslenmelidir. Birinci ayın sonunda bebekler geceleri daha uzun süre uyuyabilirler. Bu dönemde bebekler acıktığı zaman beslenmelidir. Bunun için saat takibinden çok bebeğin acıktığı zaman gösterdiği belirtiler izlenmelidir.
Bunlar; bebeğin ağlaması, ağız kenarına dokunulduğunda ağzını açarak memeyi araması, elini ağzına götürerek emme hareketi yapması gibi belirtilerdir. Bazı bebekler memede uykulu olurlar. Annenin sütü ikinci üçüncü haftalarda iyice geliştikten sonra bebeğin memede uyumasına müsaade etmemelidir. Eğer bebek beslenmesinden 3-4 saat geçtiği halde meme emme arzusu göstermiyorsa annenin bir uzman doktorla durumu değerlendirmesi yararlı olacaktır.
Meme Ne Kadar Ara ile ve Ne Süre ile Verilmeli?
     Bazı bebekler bir memede 10 dakika kalıp diğer memeden daha uzun zaman emebilirler. Bu doğrudan doğruya bebeğin arzusuna bağlı olarak değişmektedir. Bazı bebekler uykulu oldukları halde emmeye devam edebilirler. Eğer bebek memede uyur ve anne de emzirmeyi kesmek isterse bebek henüz annenin göğsünde iken parmağını bebeğin ağzına doğru kaydırmalı, bebeği hiçbir zaman memeden gevşetmeden çekmemelidir.
     Her emzirmede iki meme verilerek emzirmeli ve sonraki emzirme kaldığı memeden başlanmalıdır. Emzirmenin süt salgılanmasını sağlayacağı unutulmamalıdır. Anne kısa zamanda bebeğin arzusunu öğrenecek ve meme ile beslenme miktar ve arası yönünden tecrübe sahibi olacaktır. Eğer bebek beslenmeden sonra kusama veya hıçkırık gibi belirtiler gösterirse şunlar yapılmalıdır. Her beslenme huzurlu ve rahat bir ortamda yapılmalı ve mümkünse müzik dinlenmelidir. Meme verirken ani kesmelerden kaçınılmalı, gürültülü ve bol ışıklı durumların bebeği rahatsız edeceği unutulmamalıdır. Her beslenmede en az iki kere bebeğin gazı çıkarılmalıdır. Bebeği beslerken biraz daha dik tutulmaya özen gösterilmeli ve beslenmeden hemen sonra dik pozisyona getirilmelidir. Beslendikten sonra bebekle oynanmamalıdır. Bebeklerin çoğu emme sırasında zaman zaman hıçkırırlar, böyle durumda anne meme vermeye devam etmeli hıçkırık zamanla kesilecektir. Eğer bebekte tekrarlanan fışkırır tarzda kusmalar olursa derhal uzman çocuk doktoruna danışılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder