13 Mayıs 2012 Pazar

Sutten Kesme

Sütten Kesme
     Bebeğin anne sütünden kesilmesini düşündüren bulgular şunlardır. Günde 6-8 kereden az idrar ve 5 kereden az kaka yaparsa, yetersiz kilo alıyorsa (haftada 150 gr’dan az), boyu uzamaz ve kafa çevresi büyümez ise (ayda ortalama 2,5 cm boyu uzar ve 1,25 cm kafa çevresi büyür), emzirmeden sonra tatmin olmuyorsa,
çok sık meme emiyorsa, çok uzun süre meme emiyorsa, emmeyi reddediyorsa, sert, kuru yada yeşil renkli kaka yapıyorsa bebek yeterli anne sütü alamıyor demektir.
     Memeden kesmek için doğru ve kesin bir tarih yoktur. Bu doğrudan doğruya bebeğin anneye ihtiyacına bağlıdır. Anne veya bebek bu işlemi gerçekleştirir. Bazı bebekler 9-12 aylık oldukları zaman anne sütünden kesilmesi gerçekleşebilir ve bardaktan içmeyi öğrenirler. Böyle durumlarda anne meme vermek için ısrar etmemelidir. Böyle bir tutum anneye itiraz değil, bebeğin bağımsız olarak yemeğe başladığının ilk işareti olabilir. Anne bebeğin sütten kesilmesiyle üzüntü duymamalıdır. Bu bebeğin büyüdüğüne dair normal bir adımdır. Anne isterse sütünü sağabilir ve bebeğine biberon veya bardakla verebilir. Anne sütü ne kadar uzun süre verilirse bebeklere o kadar faydalı olacağı unutulmamalıdır.
     Anne bebeğini memeden keserken sabırlı olmalı ve bebeğini biberon veya bardakla beslerken boğazından aşağıya indiğinden emin olmalıdır. Bu süreç aylar alabilir ve bebek tecrübeyle her gün daha iyi beslenmeyi öğrenir. Ek gıdalar başlanırken önce öğleden başlanmalı ve daha sonra akşam uykudan önce verilmelidir. Kural olarak her çeşit ek gıda teker teker başlanmalı 3-4 gün veya bir hafta bebeğin o gıdayı iyice tolere ettiği, alerji gelişmediği gözlendiğinde başka bir çeşit gıdaya geçilmelidir. Bebek anne sütünden tamamen kesilirse anne sütü salgılaması kısa zamanda duracaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder