18 Mayıs 2012 Cuma

Bebeğin Ateşi - Vücut Isısı

BEBEĞİN VÜCUT ISISI
      Doğumdan sonra yenidoğan bebeğin dış ortama uyumu gözlemlenmeli vücut ısısı, solunumu, deri rengi ve uyarılara tepkisi değerlendirilmelidir. Yenidoğan bebekler çevre ısısına karşı çok duyarlıdır, ısı değişikliğinden çok çabuk etkilenirler. Bu nedenle bebeğin bulunduğu odanın ısısı 24 C’nin üzerinde olmalıdır.
Bebeğin giysileri oda ısısına göre azaltılmalı veya arttırılmalıdır. Bebek ısı kaynaklarının yakınında olmamalı, yatağı düşmesini engelleyecek şekilde yapılmalıdır. Anneler bebeklerini sürekli gözlem altında tutmalıdır. Bebeğin yüzünün kızarması vücut ısısının yükseldiğini işaret ederken, soluk yada morumsu olması vücut ısısının düştüğünü, bebeğin üşüdüğünü göstermektedir. Bu şekilde anneler, bebeklerinin uyarana karşı tepkisini daha iyi anlayacak ve yerinde müdahalede bulunabileceklerdir. Sıcak ortamlarda bebeklere çok giysi giydirilmez, üzerine hafif örtüler örtülür. Soğuk ortamlarda ise şapka, eldiven, patik, yelek giydirilir ve üzeri kalın örtülür. Soğuk ortamlarda mümkünse bebek daha önceden ısıtılmış bir yere yatırılır. Bebeği saracağınız örtüyü önceden ütü ile ütüleyerek hafif ısıtabilirsiniz. Yine döşeğini ütü ile geçip ısıtabilir sonra sıcak şekilde yatırabilirsiniz. Bebeğin yatağı hava akımından uzak, soba, kaloriferden uzak, büyük ışık kaynaklarından uzak, sessiz, loş bir ortamda bulunmalı ve herkesin bebeğe temasından kaçınılmalıdır. Daha büyük kardeşler varsa özellikle ellerini yıkamadan ve üzerini değiştirmeden bebeğe dokunmasına izin verilmemelidir. Eğer diğer kardeşlerden biri bir hastalık geçiriyorsa bebeğe yaklaşması engellenmeli, bir süre ayrı odalarda bakılmalıdır.
            Yeni doğan bebeğin vücut ısısı 36,5 ile 37,0 C arasında olmalıdır. 36,0 C’ nin altına düşmeye başladığında bilin ki bebek üşümeye başlamıştır, üzerine hafif bir örtü örtmelisiniz. Vücut ısısı 37,0 C’nin üzerine çıkmaya başladığında ise bebek ısınmaya başlamış demektir. Gözlem altında tutmalı ve 37,5 C’i  aştığı durumlarda üzerindeki giysilerden bir kaçını çıkarıp rahatlatmalısınız. Bebeğin vücut ısısı 37,5 C’yi aşarsa ve sürekli yükselme eğilimi gösterirse, giysilerini de azaltmanıza rağmen ateşi düşmüyorsa mutlaka doktora muayene ettirmelisiniz. Bu bebekler için bir hastalık, tehlike işaretidir. Bazen bebeklerin vücut ısısı doğal nedenlerle yükselebilir, çıkan her ateş hastalık belirtisi değildir, ancak eşlik eden belirti ve bulgular da çok iyi gözlemlenmelidir. Eğer ortam sıcaksa bebeğin ateşinin de yüksek olması doğaldır, eğer üst üste kat kat giydirmişseniz yine ateşi olabilir. Ortam ısısı arttığında bebeklerin aktivitesi azalır, uyku hali görülebilir. Bebeğiniz aşı olmuşsa kesin olmamakla birlikte o gece ateşi çıkabilir. Mutlaka vücut ısısı takip edilmelidir. Ateşi 38,0 C ve 38,5 C üzerinde seyrediyorsa, üzerindekileri hafifletmekle de bir türlü düşmüyorsa doktorunuza mutlaka danışmalısınız. Bebeğin cildine dokunulduğunda sıcak hissedilir.  Size bu durum için daha önceden tavsiye edilen ateş düşürücüyü kullanmanızda fayda vardır. Ateş bulgusuna huzursuzluk, ağlama gibi bulgular da eklenebilir hepsi çok iyi değerlendirilmeli ve doktordan tavsiye alınmalıdır. Bu durum bir aşı reaksiyonu veya aşı alerjisi de olabilir, ikisini çok iyi ayırt etmek gereklidir. 
     Bir aşı reaksiyonunda aşılama bölgesinde hafif kızarıklık, şişlik meydana gelebilir. Buna karşı da bilgilendirilmiş olmalısınız. Bu durumda alkollü (%70 etil alkol), (kolonya da olur) küçük bir pamuk topunu aşı bölgesinde 10 dakika bekletmeniz şişliğin inmesine yardımcı olacaktır. Yine bir havluya sarılmış küçük buz aküsünü o bölgede 15 dakika bekletmek faydalı olur. Tüm bunları yaptınız ve bebeğiniz hala huzursuz, katılarak ağlıyor, ağrısı olduğunu düşünüyorsunuz veya vücudunda döküntüler meydana geldi ise derhal en yakın sağlık kurumuna gitmek gerekir.  bebeğin vücut ısısının 36,0 C'nın altında ve 37,8 C'nin üstünde olduğu durumlar önemlidir. 
    Sağlıklı bebekler için gerekli görüldüğünde her 4 saatte bir ısı ölçümü yeterlidir. Vücut ısısı   düştüğünde bebeklerin elleri ve ayakları genelde soğuk olur. Ateşi hızla düşen bebek başlangıçta huzursuz, sinirlidir, zayıf sesle ağlama ve zayıf emme vardır, karında gerginlik, kusma olabilir. Isı düşmeye devam ederse tartı alımı etkilenir. Bebeklerde ısı ölçümü için koltuk altı tercih edilmelidir. 
     Bebeğinize iyi bakarsanız o size bütün cevapları verecektir, onu anlamak o kadar da zor değil. İşe uyanık / tetikte olmakla başlayın. Bebeğinizde bir sorun fark ettiğinizde düşünün, o gün ne oldu, yeni bir ek gıda mı denediniz, yoksa aşı mı olmuştu, dışarı çıkmıştınız da hava biraz serin miydi, yatağından mı düştü, altı mı kirli, acıktı mı, bebeğinizi rahatsız eden şey nedir? Sorunu bulduğunuzda çözüme giden yolu da görmüş olacaksınız. Bütün anneler bebeklerinin biraz sıcak olmasını, elinin ayağının üşümemesini, rahat olmasını isterler. Onları sevginizle ısıtın, onlara ilgiyle bakın…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder