8 Mayıs 2012 Salı

Biberon Mamaları


Biberon Mamaları
     Bebeğiniz için en ideali, anne sütüdür. Her anne bebeğini kendi sütüyle beslemelidir. Ancak eğer bebek anneden emmeyi reddediyorsa, anne sütü yeterli değilse, ya da anne çalışıyor ve bebeği emziremiyorsa, bebeği biberonla beslemek gerekebilir. Bebeğin biberonla beslenmesi gereken bir diğer durum da annenin ilaç almasıdır. İlacın etkisi anne sütüyle bebeğe de geçebileceği için annenin bu durumda emzirmesi sakıncalıdır.

     Biberonla beslemenin en önemli dezavantajı bebeğinizde mide rahatsızlıklarına veya ishale yol açacak bakterilerle sık sık karşılaşmaktır. Biberonla beslenen bebeklerin kilo artışı dikkatle izlenmelidir. Fazla kilo alıyorsa, nedeni onu fazla beslemeniz olabilir. Mama çok yoğun olursa zarar verebilir, kutu üzerinde yazılı bilgileri ve hazırlama talimatlarına dikkatle uyunuz. Emzirmeye anne sütü ile başlanıp biberonla beslenmeye geçilebilir. Ancak bebek beslenmeye biberonla başladıysa emzirmeye geçiş zor, bazen de mümkün olmayabilir. Çünkü annenin memeleri sık sık emzirilmediği takdirde bir süre sonra yeterli süt gelmeyebilir. Bu nedenle bebek beslenmeye emzirme ile başlanmalıdır. İstenildiği zaman emzirme durdurulup biberonla beslenmeye geçilebilir.
Biberon Maması Nasıl Olmalıdır?
      Anne sütünde olduğu gibi bebeğin henüz yeterince olgunlaşamamış böbreklerine fazla yük bindirmemek için düşük proteinli olmalı ve gerekli olan tüm amino asitleri içermelidir.  Anne sütündeki gibi sindirimi kolay bir yağ karışımı içermelidir. Anne sütünün karbonhidrat kaynağı sadece laktozdur. Kullanacağınız biberon mamasında da karbonhidrat kaynağı sadece laktoz olmalıdır. Biberon mamasındaki mineral miktarları anne sütündeki gibi olmalıdır. Bebek için gerekli Kalsiyum, Demir, C Vitamini ve D Vitamini başta olmak üzere gerekli tüm vitamin ve mineralleri içermelidir. Bebeğin sinir sistemi, retina tabakası, beyin hücreleri için önem taşıyan esansiyel yağ asitlerini mutlaka içermelidir.

Biberon Maması Hazırlarken Dikkat Edilecekler
     Biberon mamalarının hazırlanmasında temizliğe ve hijyene çok önem vermelisiniz. Mama hazırlama sırasında kullandığınız tüm araçları ve kapları önceden sterilize edin. Biberonun kapağını ve emziğini kullanmadan önce mutlaka 10 dakika süre ile kaynatmalısınız. Mama hazırlarken kullandığınız su en az 10 dakika kaynatılmış olmalıdır. Daha önce kaynatılmış ve çaydanlıkta bekletilmiş su kullanmayınız. Suyu yumuşatan bir aygıt takılı olan musluklardan alacağınız suyu mama için kullanmayın.  Filtre takılı olan musluklardan alacağınız suyu mama için kullanmayın. Filtrede zararlı bakteriler birikebilir. Maden suyu kullanmayın; içindeki sodyum ve mineraller zararlı olabilir. Doktorunuzun farklı bir önerisi yoksa kutu üzerinde kullanım talimatlarına ve dozlara uyulmalıdır. Biberon emziğinin delik çapı bebeğin beslenmesini engellemeyecek şekilde olmalıdır. Deliğin dar olması bebeğin çabuk yorulmasına, geniş olması ise mamanın bebeğin genzine (solunum yoluna) kaçmasına neden olur. Mamayı bebeğe vermeden önce mamanın sıcaklığını bileğinize damlatarak veya yanağınıza dokundurarak kontrol etmelisiniz. Mamayı her zaman taze hazırlayın. Kesinlikle artık mamayı kullanmayın. Hazırlanmış mamayı (eğer artık mama değilse) oda sıcaklığında 1 saat, buzdolabında 24 saat bekletebilirsiniz.
     Bebeğinizin ağzında biberon varken uyumamasına dikkat edin. Bu aynı zamanda diş çürümelerine ve kulak enfeksiyonlarına sebep olabilir. Bazı anneler bebekler daha fazla kilo alsın diye mamaları daha konsantre hazırlarlar. Bu bebeğin fazla su kaybetmesine neden olur. Bazı durumlarda ise anneler mamayı fazla sulandırarak verirler. Bu da bebeğin büyümesini ve gelişimini olumsuz yönde etkiler. Mamalar mutlaka kutu üzerindeki dozajlara göre hazırlanmalıdır. Mamalar kesinlikle mikrodalga fırında ısıtılmamalıdır.

Biberon Mamalarının Hazırlanması
     Bebeğiniz ilk haftalarda sık sık acıkır. Bebeğiniz dokuz aylık olana kadar süt çocukları için hazırlanmış mamalardan vermelisiniz. Bu mamalar işlenmiş inek sütünden yapılır. Bebeğinizi ne tür ve hangi marka mama ile besleyeceğinizi doktorunuza danışmalısınız. Süt çocuğu için yapılmış mamalar kolay hazırlanması için toz halinde satılır. Kutunun üzerinde ne kadar suya ne kadar toz karıştırılacağı yazılıdır. Mamanın çok az suyla hazırlanması yoğun olmasına yol açar. Bu da bebeğin fazla kilo almasına neden olur. Fazla su ile hazırlanan mama ise bebeğin gelişimini engelleyerek kilo almasını yavaşlatır. Mamayı ya doğrudan biberonda ya da başka bir kabın içinde karıştırabilirsiniz.
Hazır Sıvı Mamalar
     Bazı mamalar 250 mililitrelik karton kutularda, sıvı halde satılır. Bunlara su eklenmez. Daha pahalıdırlar. Karton kutulardaki mamalar sterilize edilmiştir. Mama bir kez açıldığında buzdolabında en çok 24 saat saklayabilirsiniz. Bebeklerin iştahı günden güne değişir. İlk günlerde 100’er mililitre 6 biberon veriniz. Kilo aldıkça bu miktar bebeğinize yetmeyecektir. Bebek altı aylık olduğunda 200 mililitrelik mamalar hazırlayabilirsiniz. Süt bebekleri için olan mama ile altı ay besledikten sonra bebeğinize D vitamini ve demir verilmesi gerekebilir.

Memeden Biberona Geçiş
      Memeden biberona geçiş yavaş yavaş olmalıdır. Bebeği birden her öğünde biberonla beslemeye başlamak çok zor olur. Bunun yerine her gün bir öğünü en az 3 gün biberonla vererek bebeğinizi alıştırabilirsiniz. İşe öğlen öğününde biberon vermekle başlayabilirsiniz. Bebek biberonu almazsa bir sonraki gün aynı saatte bir kez daha deneyin. Değişik bir biberon memesi kullanabilir ya da memenin ucuna birkaç damla anne sütü damlatarak bebeğinizi biberona çekebilirsiniz. Daha sonra gündüz öğününe dönüp 3 gün devam ediniz ve gece öğününe geçiniz. Anne sütünün miktarını azaltırken mamanın miktarını çoğaltmalısınız. Emzirmeyi aniden kesmek sizin göğüslerinizde de rahatsızlanmaya sebep olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder