8 Mayıs 2012 Salı

0 - 4 Ay Bebek Beslenmesi


Bebek Beslenmesi 0 - 4 Ay
     İlk 4 ay bebeğin emerek beslenme dönemidir. Bu süreden önce yutma refleksi azdır ve süt çocuğu kaşıkla verilenleri yutamaz, ağzından geri çıkarmaya eğilimlidir. Bu dönemde böbrekler gelişmemiştir, protein ve elektrolitlerin yükünü atamaz. Sindirim sisteminde yabancı proteinlere karşı koruyucu mekanizma tam gelişmemiştir.
Mideden yeterli asit salgılanamaz. Nişasta ve yağların emilimi için gerekli enzimler de yetersiz salgılanır. Bu nedenle bu dönem için en ideal gıda, içinde bu enzimleri içeren, protein ve elektrolit içeriği düşük olan anne sütüdür. Anne sütünün verilemediği durumlarda içeriği anne sütüne yakın mamaların verilmesi gerekir. Doktor önerisi ile D Vitamini kullanılabilir.
     Bebek her ağladığında ve istediğinde emzirilmelidir. Bebek bir göğsü tamamen boşaltıncaya kadar emzirme devam etmelidir. Daha sonra diğer göğse geçilmeli ve bebek kendi isteğiyle bırakıncaya kadar emzirme sürdürülmelidir. Bir sonraki emzirmede bebeğin en son emdiği göğüsten başlanmalıdır. İki saatte bir mutlaka emzirmek gerekir. Bebek yeterli kilo alıyorsa emzirme etkili oluyor demektir. Yenidoğan bir bebeğin ayda 600 gr ile 1000 gr kilo alması gereklidir. Aylık tartı kontrollerinde bu kolaylıkla izlenebilir. Önemli olan bebeğin her istediğinde yeteri kadar emmesidir. Yeterli emzirme olmazsa, bebek de emmeye çok istekli değilse, sürekli uzun saatler boyunca uyuyorsa, kaş şekeri kolayca düşebilir ve bu beyin hücrelerinin ölümüne neden olabilecek derecede tehlikeli ve geri dönüşümsüz hasarlar verebilir.
    Bu nedenle, bebeğin iki saatte bir mutlaka emzirilmesi, idrar çıkışının kontrol edilmesi, ortam ısısına dikkat edilmesi, yabancı ellerin temasından kaçınılması, vücut ısısına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder