6 Mayıs 2012 Pazar

Bebeği Emzirme

EMZİRİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ
     Meme ucunu emmekle bebek beslenmez. İyi yerleştirme meme başında oluşabilecek çatlak, yara, tıkanıklık gibi problemleri önler. Emzirecek anne bebeği memeye nasıl yerleştireceğini çok iyi bilmelidir. Bebek memeye iyi yerleşmişse emerken meme uçları zedelenmez.
      Emzirme sırasında bebeğin tutulma şekli de çok önemlidir. Bebeğin omuz ve vücudu memeye dönük olmalı ve burnu meme başı hizasında bulunmalıdır. Anne, bebeği memesine yaklaştırırken elini bebeğin arkasından diğer tarafa geçirmeli, bu sırada bebeğin başını baş ve işaret parmaklarıyla desteklemelidir. Memeyi bebeğe doğru sarkıtmaktansa, bebeği memeye yaklaştırmak daha kolaydır.
     Emzirme sırasında esas olan annenin ve bebeğin rahat edebileceği en iyi pozisyonun seçilmesidir. Her bebeğin iyi bir emme yapabilmesi, annenin de emzirmeyi mümkün olduğunca uzun süre devam ettirebilmesi ile sağlanır. Dolayısıyla annenin de rahat pozisyonda olması gereklidir. Bebeği rahatça tutması için annenin arkası veya kolları yastıkla desteklenebilir. Bebeğin anneye yaklaşması için annenin kucağına da bir yastık konulabilir.
     Bebeğin giysileri ve ortam ısısı uygun olmalı, altındaki bezi kuru ve temiz olmalı ki kolay emsin. Her öğünde her iki meme de emzirilmelidir. Eğer bebek bir meme ile beslenmişse, bir sonraki emzirmede diğer meme verilmelidir. İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır.
     Bebek burnundan rahat nefes alabilmelidir. Meme bebeğin burnunu kapatmamalıdır. Bebeğin burnunun tıkalı olması emmeyi güçleştirir hatta imkansız hale getirebilir. Doktora danışarak emzirmeden önce serum fizyolojik ile burnu temizlemek yararlıdır.
     Bebekler normalde bir öğünde alacakları anne sütünün yaklaşık % 50’unu ilk 1-2 dakikada, %90’ını ilk 5 dakika içerisinde emerler. Normal bir emzirme süresi 15-20 dakika olmalıdır. Beslenme sıklığı bebeğin isteğine göre ayarlanmalıdır. Bu sıklık her bebekte farklıdır. Bebek her istediğinde emzirilmelidir. İlk haftalarda emzirme aralıkları bir saat,  iki saat gibi çok kısa olabilir. Her emzirme sonrası memede yapılan süt miktarı biraz daha artacağından, zamanla beslenme aralıkları uzayacaktır.
     Beslenmeden sonra bebeğin gazı çıkarılmalıdır. Memeyi emerken bebekler bir miktar hava yutarlar. Midede sindirim esnasında gaz oluşur, bu oluşan hava-gaz karışımı midenin sol-üst tarafında toplanır ve beslenmeden sonra çıkarılması gerekir. Gazı çıkarılan bebeğin midesi yukarıya gelecek şekilde bir süre sağ yan veya yüzükoyun yatırılması uygundur. Beslendikten sonra bebeği 10-15 dakika dik tutmak gaz çıkarmasına yardımcı olur. Bebek memede uymuş ve rahat görünüyorsa gaz çıkarmaya gerek yoktur. Bebek huzursuzsa, kucakta, dik durumda, sırtı sıvazlanarak gaz çıkarmasına yardımcı olunabilir.

Emzirmede Dört Temel Nokta;
·         Bebeğin başı ve gövdesi düz bir hatta olacak,
·         Yüzü memeye bakacak, burnu meme ucunun karşısında olacak,
·         Vücudu anneninkine yakın olacak,
·         Yeni doğmuşsa poposundan da desteklenecek.

Memenin Desteklenmesi;
·         Annenin parmakları memenin altında göğsünde olmalı,
·         İşaret parmağıyla memeyi alttan desteklemeli,
·         Baş parmak memenin üstünde olmalı,
·         Parmaklar meme ucundan uzakta tutulmalıdır.


          Bebekler hastayken de emzirme sürdürülmelidir. Bu dönemde her zamankinden daha sık emzirmek gerekir. Çünkü hastalık nedeniyle bebeğin iştahı zaten azalmıştır ve huzursuzdur. Emzirme bebeği sakinleştirmek için ve huzursuzluğunu atması için gereklidir. Emzirme aynı zamanda anne ve bebek arasında bir duygusal bağlanma, sevgi bağıdır. Bu bağ hem anneye hem de bebeğe çok iyi gelmektedir. İshal, sarılık gibi hastalıklarda emzirme bebeğin hastalığı daha çabuk atlatmasına yardımcı olmaktadır. Aynı şekilde anne hasta olduğunda  emzirme yine iyileştirici olmaktadır. Ancak annenin psikiyatrik bir hastalığı varsa veya kemoterapi gerektiren bir durum söz konusuysa  emzirmemelidir. Bunun dışında anne şeker hastası da olsa, yüksek tansiyonu da olsa, ishal, soğuk algınlığı da olsa emzirebilir. annenin hastalığı için bir ilaç kullanması gerekiyorsa hekimine mutlaka emzirdiğini hatırlatmalıdır. Emziren annelere uygun ilaçlar vardır. 

     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder