12 Mayıs 2012 Cumartesi

Bebeklerde Vitamin Desteği

Yenidoğana Vitamin Desteği
      Yalnız emzirilen bebekler için 4. aydan sonra Demir damlası başlanır. Süt çocukluğu döneminde demir eksikliği zeka düzeyinde kalıcı değişiklikler yaratır. Bebeklikte  anne sütünün yeteri kadar alınmaması, ek gıdalara geçince demirden fakir beslenme bu soruna neden olur. 1 yaşından önce inek sütüne başlanması da bu soruna yol açar. Anne sütünde D Vitamini eksiktir. Özellikle kış mevsiminde doğan bebekler güneşin etkisinden uzak kaldıkları için vitamin eksikliği daha çabuk ortaya çıkar. Formül mamalara bu vitamin ilave edilmiştir.

Bir haftada en az iki saat süreyle giyinik olarak (şapkasız) veya haftada 30 dakika az çıplak (bezli) olarak güneş ışığı alan bebekler için, 200-300 IU/gün D Vitamini desteği önerilmektedir. D vitamini bebek en az bir yaşında olana kadar verilmeye devam edilmelidir. Anne sütü alan bebek zaten tüm gereksinimlerini buradan karşılıyor. Bu dönemde bebeğe bir tek D vitamini takviyesi gerekiyor. 6 aydan büyük bebek ve çocuklara ise şayet gerekli vitamin ve mineralleri almadığı düşünülüyorsa doktor tavsiyesiyle vitamin/mineral takviyesine başlanabilir. Bazı çocuklar ise inek sütüyle besleniyor. İnek sütünde C vitamini fazla yoktur. Özellikle süt kaynatıldığında içinde C vitamini tamamen yok olur. Çocuğunuza inek sütü veriyorsanız, ilave vitamin veya taze sıkılmış meyve suyu vermiyorsanız, vitamin eksikliği başlar. 
Hem inek sütü içen çocuklara ve hem de üç haftalık ve üzeri olup anne sütü almayan bebeklere C vitamini takviyesi yapılmalıdır. Günde dört yemek kaşığı taze sıkılmış meyve suyu vermek C vitamini ihtiyacını karşılar. Küçük bebeklere portakal suyu bir anda verilmemeli, azar azar ve alıştıra alıştıra verilmelidir. Hatta ilk verdiğinizde kaynatılmış su ile yarı yarıya sulandırılarak çay kaşığı ile verilmelidir. Gün geçtikçe verilen miktar arttırılıp, içindeki su azaltılabilir. Meyve suları sıkıldıktan hemen sonra verilmelidir. Aksi halde vitamin değerini kaybeder. İçilen su yeterli florid içeriyorsa (0.3 ppm) ayrıca Flörür desteği gerekmez. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder