12 Mayıs 2012 Cumartesi

Annenin İlaç Kullanımı

Annenin Aldığı İlaçlar
     Çoğu ilaç anne sütüne azda olsa geçmektedir. Bunlarda çok azı bebeği etkiler. Çoğu zaman emzirmeye son vermek ilacı kesmekten daha tehlikeli olur. Yan etkisi olabilen ilaçlar vardır. Sorun olasılığı, birinci ayın altındaki bebeklerde fazladır. Genelde daha az yan etkisi olan başka bir ilaç vermek olasıdır.
Annenin kullandığı ilaçlar nedeniyle nadiren emzirmeyi kesmek gerekebilir. Bu durumlarda emzirme yararlı değildir. Anne kanser ilaçları kullanıyorsa, emzirmeyi kesmek gerekebilir. Işın tedavisi görüyorsa yine emzirme geçici olarak kesilmelidir. Bazı ilaçlar emzirmeyi kesmeye neden olabilen yan etkilere sahiptir. Eğer anne psikotropik (sinir hastalıklarında kullanılan) ilaçlar veya antikonvülsif ilaçlar (nöbet, havaleye karşı) kullanıyorsa, bunlar bebeği de etkileyebileceğinden emzirmeye ara vermek gerekebilir.
     Bazen bebeğe daha az zarar verecek için başka bir ilaç çare olarak düşünülebilir. Fakat bu durumlarda da ilacı aniden değiştirmek anne için tehlikeli olacağından risk taşımaktadır. Eğer başka bir ilaç kullanmak olasılığı oksa, emzirme devam ettirilir ve bebek sıkı gözlem altına alınır. Yan etkiler görüldüğünde emzirmeyi kesmek gerekli olur.
     Mümkünse bazı antibiyotikler kullanılmamalıdır. Emziren anneye verilen çoğu ilaç zararsızdır, çünkü emzirme durumu göz önünde bulundurularak verilmiştir. Kloramfenikol, tetrasiklin ve metronidazol mümkünse verilmemelidir. Verilirse de emzirme devam ettirilmeli ve bebek gözlemlenmelidir. Anneye sulfonamid, özellikle bebeğin sarılığı varken verilmemelidir. Bebekte sarılık varsa ve özellikle sarılık anne ilacı alırken ortaya çıkmışsa başka bir tedavi şekli düşünülmelidir.
     Anne sütünü azaltan ilaçlar mümkünse verilmemelidir. Östrojen içeren kontraseptiflerden kaçınılmalıdır. Diğer sık kullanılan ilaçlar tedavi dolarında güvenilirdirler. Eğer anne emin olmadığı, yeterince bilgilenmediği bir ilacı kullanıyorsa, emzirmeye devam edip bir uzmandan yardım istemelidir. Bebekte yan etkileri gözlemlemek yine önemlidir. Eğer anne bir ilaç konusunda kuşkuluysa, güvenli olduğunu bildiği başka bir ilaç kullanmalıdır. Eğer bebekte yan etkiler de ortaya çıkmışsa ve annenin tedavisi değiştirilemiyorsa, geçici bir beslenme şekli önerilmelidir.
Emzirme ve Annelerde İlaç Kullanımı
Emzirme Yararlı Değil
Antikanser İlaçlar
Radyoaktif maddeler (emzirme geçici süre ile kesilir)
Emzirmeye Devam Et

Yan etki olası uyku hali için bebeği gözle
Psikiatrik ve antikonvülsif İlaçlar
Mümkünse başka ilaç kullanılsın
Kloramfenikol, Tetrasiklin, Metronidazol, Quinolone, Antibiotikler (örn:Siprofloksasin)
Bebek sarılık yönünden takip edilsin
Sulfonamid, Kotrimoksazol, Fansidar, Dapsone
Sütü azaltabilir başka ilaç kullanılmalı
Östrojenler, Tiazid grubu diüretikler
Tedavi dozlarında güvenli, bebek takip edilmeli
Analjezikler ve Antipiretikler: kısa süreli Parasetamol, Asetil Salisilik Asiti İbuprofen, Morfin ve Pethidin, Öksürük İlaçları
Antibiotikler: Ampisilin, Kloksasilin ve diğer Penisilinler, Eritromisin
Anti Tüberkülostatikler, Anti Lepra İlaçları, Anti Malaria İlaçları
Anti Helmintikler, Antifungaller
Bronkodilatatörler
Kortikosteroidler, Antihistaminikler, Antiasitler, Diyabet İlaçları,
Çoğu Antihipertansif İlaçlar, Digoxin,
İyot, Demir, Vitaminler

     Annenin aldığı pek çok ilaç meme ile beslenmede güvenli olmalarına rağmen az bir bölümü de bebek için zararlı olabilir. alınan bütün ilaçlar doktor onayı ile alınmalı ve ilaçlar mümkünse meme vermeden sonra alınmalıdır. Meme verme süresince süte geçeceğinden dolayı alkol kullanılmamalıdır. Sigara emzirme döneminde ve çocukların olduğu ortamlarda içilmemelidir. Sigara bebeklerde ani bebek ölümü sendromuna neden olabilir. Emzirme sırasında kahve içmekten de kaçınılmalıdır. Çünkü bebekler vücutlarından kafeini atamaz ve birikim olur. Fazla kafein bebeklerde uyku bozukluğu, sinirlilik, beslenme isteksizliğine neden olabilir. Kafein ilave edilmiş kola gibi içeceklerden de uzak durulmalıdır.
     Bazı bebekler annenin aldığı gıdaya karşı reaksiyon gösterebilir. Annenin aldığı acılı, biberli "gaz yapan" gıdalar, bebeklerde ağlama, huzursuzluk yaratabilir. Bazen anne sütü alan bebekler annenin aldığı inek sütüne karşı alerjik olabilirler. Meme emmeden hemen sonra veya bir kaç saat sonra bebeklerde ishal, döküntü, huzursuzluk ve gaz sancıları gözlenebilir. Bebeğin alerjik olduğunu söyleyebilmek için annenin diyetinden inek sütü ürünlerini iki hafta süre ile kaldırmak gerekir. Sonra bu ürünler teker teker ilave edilerek bebeğin reaksiyonları gözlenmelidir.
     Pek çok anne hastalandığında hemen sütünü kesmeyi düşünebilir. Bunlar soğuk algınlığı, grip, enfeksiyonlar, cerrahi durumlar olabilir. Oysa anne tüm bu durumlarda emzirmeye devam etmelidir. Bu anne ve bebek için en iyisi olacaktır. Emziren bir anne hastalık belirtileri görüldüğü zaman bebeği hemen memeden kesmemelidir. çünkü annenin belirtileri ortaya çıkıncaya kadar zaten bebek anne ile temas etmiştir. en iyisi emzirmeye devam etmektir. Çünkü annenin antikor oluşumu başlamıştır ve bu antikorlar anne sütü ile bebeğe geçerek onu hastalıklardan koruyacaktır. Eğer anne hastalanınca bebeği emzirmeden keserse bebeğin antikorla korunmasını engelleyerek bebeğin hastalanmasını kolaylaştıracaktır. 
     Eğer anne hasta iken bebeğini emzirmiyorsa, sütünü elle veya pompa ile sağabilir ve yine bebeğine verebilir. Çok ciddi hastalıklar örneğin, meme apsesi, safra kesesi cerrahisi ve ciddi enfeskiyonlarda bile emzirme çok kısa bir süre için kesilebilir. Bazı enfeksiyon hastalıklarında, HİV ve tedavi edilmemiş Tüberküloz gibi, anne sütü ile bebeğe geçeceğinden emzirme kesilmelidir. Tüberküloz tedavisi başlanmadan emzirme yapılmamalıdır. Hepatit B enfeksiyonu durumunda anne bebeğini emzirebilir. Ancak bebeğe doğumdan hemen sonra Hepatit B aşısı yapılmış olmalıdır. Hepatit C'nin anne sütü ile bebeğe geçebileceği hakkında kesin bir bilgi yoktur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder