12 Mayıs 2012 Cumartesi

Bebek Neden Ağlar

Bebeğin Ağlama Nedenleri
·         Bebek rahatsız olunca ağlar (altı kirli, sıcak veya soğuk ortam)
·         Bebek yorgun olunca huzursuz olur ve ağlar (kalabalık ortam, fazla ziyaretçi)
·         Bebek hasta olunca ve ağrısı olunca ağlar (ağlama şekli değişir)
·         Bebek aç olunca ağlar (yeterli süt alamama)

·      Annenin aldığı ilaçlar, gıdalar, sigara (her türlü yemek, bazen inek sütü): Bazen anne bazı yemekleri yediğinde bebeğin rahatsız olduğu görür. Bunun nedeni yemekler yoluyla birçok maddenin anne sütüne geçmesidir. Annenin yediği bazı gıdaların proteinleri bebekte alerji yapabilir. İnek sütü, soya, yumurta ve fıstık buna neden olabilir.
·   Memede süt fazlalığı olunca etkili emme gerçekleşemeyebilir, bebek aç kalacağı için ağlayabilir. Yine bebek memeye iyi yerleşememişse görülebilir. Eğer anne, bebek bir memeyi boşlatmadan diğer memesini verirse, süt miktarı artar. Bebek ön sütten fazla alırken son sütten az alır. Bebeğin kilo alımı bu duruma bağlı olarak etkilenebilir. Bebek ağlar ve sürekli beslenmek ister, kakası yumuşak ve yeşil olabilir. Anne sütü bol olduğu halde yetersiz olduğunu düşünüp telaşlanabilir.
·  Bebek nedensiz ağlayabilir (kolik): Bazı bebekler bu nedenlerin hiç biri olmasa da çok ağlayabilir. Bazen ağlamanın belli bir şekli olur.
·   Bebek vücut ısısı arttığı için ağlayabilir: Ortama bağlı ısı artışı olabileceği gibi, bebeği fazla giydirmek, kat kat sarmak ta huzursuzlanmasına neden olabilir.
·     Annede meme ve meme başı sorunları, etkili emmeyi engeller
·    Bebekte memeyi kavrama, emme bozukluğu
·    Kilo alamama, huzursuzluk
·    Cerrahi tedaviler
     Özellikle büyümenin hızlanmasına bağlı olarak bebeğin artan ihtiyaçları karşılanamazsa bebekler ağlar. İkinci hafta, beşinci hafta ve üç aylıkken bu sıkça gözlenebilir. Böyle durumlarda sık emzirme en iyi çözümdür. Bazı bebekler diğerlerinden daha çok ağlarlar, daha çok kucağa alınmak ve taşınmak isterler. Birde “kolik” olarak bilinen ağlamalar vardır. Ağlamanın belli bir şekli yoktur. Günün belli saatlerinde, özellikle akşamları ağlar. Emmek istiyormuş gibi görünebilir ancak bebeği rahatlatmak zordur. Aşırı bağırsak hareketleri ve gazlanma olabilir. Bu tür ağlamalar bebek doğduktan sonra üçüncü haftada başlar ve üçüncü aydan sonra azalır.
Anneye Öneriler
     Bebek memeye iyi yerleştirilmelidir. Fazla süt varsa her öğünde tek bir meme emzirilmelidir. Bebek memeyi kendi bırakana kadar emzirilmelidir. Kafeinli içecekler azaltılmalıdır. Sigara kullanılmamalıdır. Alerji yada gaz yapabilecek yiyecekler bir süre kesilebilir. Sakinleştirmek için tutma, okşama, gazını çıkartma, sırtını sıvazlama yapılabilir. Bebek kucağa alınmalı. Bebeğin karnına masaj yapılabilir (hafifçe okşama hareketleri). Anne bebeğini kendine yakın tutmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder