Gebelikten
dolayı artan enerji ve besin öğesi ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için gebe
kadının normal zamanda yediklerine ek olarak tüketmesi gereken besinler,
miktarları ve beslenme ilkeleri şunlardır:
• Bir su
bardağı kadar süt veya yoğurt veya 2-3 kibrit kutusu kadar peynir veya 1-2
kaşık çökelek. Süt veya yoğurt çorbalar içinde de (sütlü çorba, yoğurtlu çorba)
tüketilebilir.
• Bir adet
yumurta veya yumurta kadar et, tavuk, balık. Bu besinler tüketilemiyorsa
kurubaklagil yemekleri, mercimekli veya nohutlu çorbalar tüketilebilir.
• Yemeklerle
birlikte C vitamininden zengin sebzeler (maydanoz, kıvırcık, lahana, biber,
domates, karnabahar vb.) meyveler (kuşburnu, portakal, mandalina, elma, şeftali
vb. ) ve taze meyve suları tüketilmelidir.
• Sebzelerin
ve kuru baklagillerin haşlama sularının dökülmesi vitamin ve mineral
kayıplarına neden olacağı için haşlama suları dökülmemelidir.
• Yemeklerde
iyotlu tuz kullanılmalıdır. Yüksek tansiyon (hipertansiyon) varsa yemekler
tuzsuz veya az tuzlu pişirilmelidir.
• Yemekler
azar azar ve sık sık tüketilmelidir.
• Satın
alınırken taze besinler tercih edilmelidir. Konserve, beklemiş besinler ve
hazır besinler yerine taze ve doğal besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
• Besin
çeşitliliğine önem verilmelidir. Bu şekilde birçok vitamin ve mineralin vücuda
alınması mümkün olacaktır.
• Sıvı alımı
asla ihmal edilmemeli, günde en az 8-10 bardak su içilmelidir. Özellikle
kabızlık şikayeti varsa bol su içerek, kabuğu ile yenen meyveleri tüketerek,
her öğünde sebze ile salataya yer vererek ve yürüyüş yaparak bu sorunun önüne
geçilebilir.
EMZİKLİLİK
DÖNEMİNDE BESLENME
Emzirme,
bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Anne
ile bebeğin sağlığı üzerinde biyolojik ve psikolojik bir etkiye sahiptir.
Emzirme sırasındaki enerji ve besin öğeleri ihtiyacı gebelikte olduğundan daha
fazladır. Anne gebelikte iyi beslenmişse, ihtiyaçlarını kısmen karşılayabilecek
yağ deposuna sahiptir. Bu yağ deposunun kullanılması ile doğumu izleyen ilk
haftalarda anne kilo kaybeder.
Emziklilik döneminde
süt üretimi için gerekli olan enerji iki kaynaktan sağlanır:
1. Gebelik
süresince vücut yağı olarak depolanan enerji,
2. Besin
gruplarından gelen enerji.
Süt veren
kadın hem kendi vücudundaki besin öğeleri depolarını dengede tutmak hem de
salgıladığı sütün karşılığı olan enerji, protein, mineral ve vitaminleri almak
için yeterli ve dengeli beslenmelidir. Aksi takdirde kendi vücut depolarından
harcamaktadır. Bu da sağlığının bozulmasına ve yetersiz süt salgılanmasına
neden olmaktadır.
EMZİKLİLİKTE ENERJİ
VE BESİN ÖGELERİ İHTİYACI
• Sütü ile
bebeğin ihtiyacını tamamen karşılayan bir kadın günde ortalama 700-800 mL süt
salgılar. Bu sütün karşılığı olan enerji ve besin öğeleri ihtiyacı emziklilik
döneminde de normal gereksinmeye ek yapılarak artırılmalıdır.
• Yeterli
düzeyde anne sütü üretimi için yeterli miktarda sıvı almaya özen gösterilmelidir.
Günde en az 8-12 bardak sıvı alınması yeterlidir.
• Emziklilik
döneminde suyun yanı sıra besin değeri yüksek süt ve meyve suyu gibi içecekler
tercih edilmelidir. Süt ve meyve suyu aynı zamanda diğer besin öğelerinin
tüketimini de sağlayacağından, anne sütü verimliliğini de etkileyecektir.
Örneğin; süt tüketimi kalsiyum, meyve suyu ise C vitamini sağlayacaktır.
• Emziklilik
döneminde zayıflama diyeti yapılmamalıdır. Bu dönemde enerji alımı günlük 1800
kalorinin altına düşerse, vücut için gerekli olan besin öğelerini yeterli
düzeyde alınmamaktadır. Özellikle emziklilik döneminin başında düşük kalorili
bir diyet uygulaması süt yapımını azaltmakta ve sütün besin değerini olumsuz
etkilemektedir.
• Emziklilik
döneminde alkol ve sigara kullanılmamalıdır.
• Soğan,
sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller,
anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bazı bebeklerde huzursuzluk (gaz
oluşturması, emmeyi reddetme gibi) yaratırken, bazıları hiç fark etmeyebilir.
Bebeğinizde ciddi birtakım huzursuzluklar gelişirse, bu tür besinler ya daha az
sıklıkla tüketilmeli ya da hiç tüketilmemelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder