Anne Sütünü Saklama
Koşulları
Anne sütü bebeğin temel gıdasıdır. Bebekler
ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmelidir, su dahi verilmesine gerek yoktur.
Devamlı hazır, temiz ve ekonomiktir. Bebeğin ihtiyacı olan tüm besinler anne
sütünde eksiksik olarak bulunur. Özellikle çalışan anneler sütün devamlılığını
sağlamak için her gün, belirli aralıklarla sütlerini sağmalıdır.
Sütlerini elle
sağabilecekleri gibi, basit el pompası veya elektrikli pompa da kullanabilirler.
Önemli olan göğüslerin tamamen boşaltılması ve sağılan sütün tasarruf
edilmesidir. Bügün sağılan sütün buzdolabının orta rafında, kullanılacağı
zamana kadarki ömrü 24 saattir. Bu süt, 24 saat içinde kullanılmazsa ertesi gün
mutlaka atılmalıdır. Anne sütünü gündüz sağıp akşam verebilir veya ihtiyaç
duyduğu zaman kullanabilir. Eğer annenin sütü bolsa, daha ileriki zamanlar için
de sütünü saklaması mümkündür. Buzdolabının dondurucu bölümünde anne sütü 6 ay
dayanmaktadır. Yani anne sütünü sağıp
dondurucuya koyduğunda (buz haline gelecek şekilde) 6 ay süreyle gerektiğinde
bebeğin ihtiyacı için sarf edebilir. Çeşitli nedenlerle anne sütü zamanla
azalabilir veya kesilebilir, bu durumda depo edilmiş anne sütleri bebeği
desteklemeye yardımcıdır.
Donmuş sütü ısıtmak için, öncelikle süt
oda ısısına alınır, hafifçe çözüldükten sonra sıcak su dolu bir kabın içine
oturtularak hafif ılınması sağlanır. Ilınan süt beklemeden bebeğe verilir. Süt kesinlikle
ocağın üstüne konulmaz. Anne sütünü ne kadar düzenli ve yeterli biçimde
sağabilirse, bebek de o kadar uzun süre anne sütünden faydalanmış olacaktır.
Her emzirmede anne, 15 dk bir göğsünü 15
dk diğer göğsünü emzirip, gazını çıkarmalı ve bebeğin doyduğundan emin
olmalıdır. Bebek emerken sadece göğüs ucunu ağzına alıyorsa etkili ememez ve
sürekli huzursuz olur. Annede de meme başı çatlakları oluşur ki bu durum bazen
emzirmeyi kesintiye uğratabilir. Bebek emerken areolanın (kahverengi kısım)
tümünü ağzına almalı ki karnı doysun. Emerken bebeğin alt dudağı ters döner,
yanakları şişer ve yutkunma sesleri duyulur.
Anne sütünü sağacağı zaman ellerini yıkamış olmalıdır. Sütün konacağı kap sıkı kapaklı olmalıdır, plastik kaplar sağlıklı değildir. sağılan sütler 24 saat içinde kullanılmalıdır. Dondurulmuş süt 24 saat içinde kullanılmazsa derin dondurucuda 3-6 ay sıfır derecede saklanabilir. Sütler dolabın arka tarafına konmalı kapağa yakın tarafta olmamalıdır. Bütün sütler tarihlenmeli, en eski süt en önce kullanılmalıdır. Taze süt donmuş süte ilave edilmemelidir. Dondurulmuş süt buzdolabında veya şişe içinde çözülebilir. Sütün çözülmesi için mikrodalga fırın kesinlikle kullanılmamalıdır. şişe patlayabilir ve fazla ısı sütteki protein ve vitaminleri yok edebilir. Buzdolabında çözünen donmuş süt 24 saat içinde kullanılmalıdır. Çözünmüş sütler tekrar dondurulmaz. Artık sütler olursa diğer beslenme için yeni bir şişede saklanmalıdır.
Anne sütünü sağacağı zaman ellerini yıkamış olmalıdır. Sütün konacağı kap sıkı kapaklı olmalıdır, plastik kaplar sağlıklı değildir. sağılan sütler 24 saat içinde kullanılmalıdır. Dondurulmuş süt 24 saat içinde kullanılmazsa derin dondurucuda 3-6 ay sıfır derecede saklanabilir. Sütler dolabın arka tarafına konmalı kapağa yakın tarafta olmamalıdır. Bütün sütler tarihlenmeli, en eski süt en önce kullanılmalıdır. Taze süt donmuş süte ilave edilmemelidir. Dondurulmuş süt buzdolabında veya şişe içinde çözülebilir. Sütün çözülmesi için mikrodalga fırın kesinlikle kullanılmamalıdır. şişe patlayabilir ve fazla ısı sütteki protein ve vitaminleri yok edebilir. Buzdolabında çözünen donmuş süt 24 saat içinde kullanılmalıdır. Çözünmüş sütler tekrar dondurulmaz. Artık sütler olursa diğer beslenme için yeni bir şişede saklanmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder