EK BESİNLER
VE HAZIRLANMASI
Anne sütü ile beslenen bebeklere 6. aydan itibaren ek gıdalar verilmeye başlanır. İlk 6 ay sadece anne sütü alan bebeğe deneyerek azar azar arttırmak suretiyle ek gıdalar verilir. Önceden sadece anne sütü verilirken bu dönemde önce ek gıdalar, sonra anne sütü ile beslenmeye devam edilir.
Yoğurt:
Yoğurt, özel yoğurt
basilleri ile pıhtılaştırılmış süttür. Hazırlanması sırasında katkı maddeleri
içerebileceğinden sokak yoğurtları yerine evde yapılan yoğurtların küçük
bebeklere yedirilmesi daha doğrudur. İlk verilmesi gereken ek besindir. Anne sütünün
hiç alınamadığı ya da yetmediği durumlarda 1.aydan itibaren verilebilir.
1 su bardağı süt
(200cc)*, 1 tatlı kasığı yoğurt mayası**.
Süt süzülüp ateşe
konur, kabardıktan sonra 5 dakika daha kaynatılır. Elin dayanabileceği
sıcaklığa gelinceye kadar soğutulur. 1 tatlı kasığı yoğurt mayası eklenir.
Üzeri örtülerek cam kavanozda, oda sıcaklığında 3-6 saat kımıldatmadan
bekletilir. Yoğurt haline geldikten sonra buzdolabında saklanır.
*İnek sütü yerine,
formül süt kullanılabilir. Bu yolla hazırlanan yoğurt için de 30cc suya 1 ölçek
mama olacak şekilde 200cc formül süt hazırlanır.
**Yoğurdun mayası yoğurttur.
Meyve suları ve püreleri:
Kalori değerleri,
protein ve lipit miktarları düşük olan meyveler özellikle karbonhidrat ve
vitamin kaynaklarıdır. Üzüm dışında tüm meyvelerde sakkaroz bulunur. Baslıca C vitamini
tasırlar. Mineral oranları çeşitli meyvelerde değişmekle beraber genel olarak
potasyumdan zengindirler. Karışık beslenen bir bebeğe demir emilimini engellememesi
için meyve öğünü anne sütü öğününden uzak olmalıdır. Süt çocuklarına verebileceğimiz
başlıca meyveler elma, armut, şeftali, muz ve narenciye grubudur. Dut ve incir,
ishal yapabilecekleri için 18.aya kadar tercih edilmez. Kavun ve karpuz
verilebilir ancak besin değerinin düşük olduğu aileye anlatılmalıdır. Meyveler
çiğ veya pişmiş olarak verilebilir. Ancak vitamin değerinin azalmaması için çiğ
verilmesi tercih edilir.
·
Elma ve armut: Genellikle ilk başlanan meyvedir. Orta boy bir elma 60 kalori sağlar.
Hazırlandığında bekletilmeden yedirilmelidir.
·
Şeftali: Ekşi ve olgun olmayan şeftaliler bağırsak hareketlerini
arttırarak ishale neden olabilirler.
·
Narenciye Grubu: 8.aydan sonra suları, daha sonra da kendileri verilmelidir. Eksilikleri
nedeniyle barsak peristaltizmini arttırabileceğinden bir kahve kasığı ile
başlanmalıdır.
·
Muz: Fosfor ve magnezyumdan zengindir. Olgun muz kullanılmalıdır. Yeşil
muzlar %15-20 nişasta içerirken, bu oran olgun muzda %1-5 dir. Olgun olmayan
muzlar aşırı selüloz ve nişasta nedeniyle ishale yol açabilirken, olgun
muz içerdiği pektin
nedeniyle ishallerde de kullanılan bir meyvedir.
Hazırlanışı:
Meyve, temizce
yıkandıktan sonra kabuğu soyulur. Cam rendede rendelenip süzülerek meyve suyu
elde edilir. C vitamini okside olacağından blender ya da metal rendeler kullanılmamalıdır.
Meyve suları ve pürelerine şeker katılmamalıdır. Hazır katkı maddesi içeren
meyve suları kullanılmamalıdır.
Muhallebi:
Çocuk besini olarak
toplumun sıklıkla başvurduğu mama muhallebidir. Muhallebilerin sütle veya
formül sütle hazırlanması mümkündür. Yarı sulu kıvamda (biberondan geçebilecek
şekilde) olması ve %5’den fazla seker içermemesi gerekir. Kaşıkla yedirilen muhallebi
sindirimi kolaylaşır. Muhallebi 98kkal/100ml enerji, 3,3gr/100ml protein sağlamaktadır.
İnek sütü muhallebisi
1 bardak süt (200cc),
3 silme veya 2 tepeleme, tatlı kaşığı pirinç unu (10gr), 2 silme veya 1
tepeleme tatlı kaşığı seker (10gr)*.
Pirinç unu, az
miktarda süt ilave edilerek tahta kasık ile ezilir. Kalan süt eklenerek kısık
ateşte yavaş yavaş karıştırılarak pişirilir. Pişirme işlemi 10-15 dakika, boza kıvamına
gelinceye kadar sürdürülmelidir. Kahve pişirir gibi 1-2 dakika pişirmek doğru
değildir. Ateşten indirdikten sonra seker ilave edilir. Zayıf veya kabızlığı olan
çocuklarda 1 çay kaşığı bitkisel yağ konabilir.
*Kilolu bebeklerde şeker
ilave edilmez.
Formül süt muhallebisi
1 bardak su (200cc), 3
silme veya 2 tepeleme tatlı kaşığı pirinç unu (10gr), Formül süt (6 ölçek)*.
Pirinç unu suyun bir
kısmı ile iyice ezilir ve geriye kalan su bu karışıma eklenir. Kısık ateşte
yavaş yavaş karıştırarak 10-15 dakikada boza kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
Ateşten indirdikten sonra elin dayanacağı sıcaklığa (40-50 derece) gelinceye
kadar soğutulur, formül süt ilave edilir, karıştırılır. *Formül süt 30cc suya 1
ölçek olarak hesaplanır.
Sebze
çorbası, püresi:
Sebzeler zengin
vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Mevsime ve yöreye uygun sebzeler kullanılarak
yapılabilir. Kolay elde edilen ve ucuz besin kaynaklarıdır. Sebze mamaları
hazırlanırken taze sebzeler kullanılmalıdır. İçine pirinç ve yağ eklenerek tat
ve kalori yönünden zenginleştirilebilir. Pirince ek olarak 1 çay kasığı irmik
de eklenebilir. Sebze çorbaları hazırlanırken kullanılacak sebzeler arasında
patates, havuç, kabak, taze fasulye, marul, ıspanak, domates, semizotu, taze
biber, bezelye sayılabilir. Ispanak, salatalık, taze fasulye ve maydanoz
demirden zengindir ancak bu yolla alınan demir emilimi zor olduğundan organizma
düşük düzeyde yararlanır. Patlıcan besleyici değeri olmadığından konulmamalıdır.
Karnabahar ve nohut gaz yaptıkları için kullanılamaz. Sebze çorbası pişirilirken
küçük bir tencerede (mümkünse basınçlı tencere) az miktarda (1-2 bardak sebzelerin
üstünü kapatacak kadar) suyla pişirmelidir.
1-2 bardak su
(200-400cc), 1 küçük boy havuç (25gr), 1 orta boy patates (50gr), 1/2 orta boy
kabak (25gr), 1 orta boy domates (50gr), 1 silme tatlı kasığı pirinç veya bulgur
veya mercimek, 1 tatlı kasığı bitkisel yağ.
Sebzeler ve pirinç
iyice yıkanır. Soyulduktan sonra küçük küçük doğranır. Basınçlı tencereye 1-2
bardak su konularak içine sebzeler ve pirinç ilave edilir. Tencerenin kapağı
kapatılarak sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Daha sonra içindeki su ile
tahta kasık kullanılarak iyice ezilir. Tel süzgeçten geçirilir. Bir tatlı kasığı
yağ ilave edilerek çocuğa verilir.*
*En az 1 yaşa kadar
tuz eklenmez.
*Sebze çorbasına başladıktan
15 gün sonra zenginleştirilir. Bu amaçla 1 ceviz kadar (30gr) kıyma, ufalanmış
yumurta sarısı, beyaz peynir (1 kibrit kutusu kadar), rendelenmiş kaşar peyniri
(1 çorba kaşığı), tavuk ya da balıketi eklenebilir.
7. aydan itibaren
zarları ayrıldıktan sonra haşlanır, rendelenerek pişmiş sebze çorbasının içine
atılıp bir taşım daha kaynatılır. Karaciğer ayrıca suda pişirilip bıçak sırtı
ile ezilerek başlangıçta 1 çay kaşığı olmak üzere verilebilir. Haftada 1 kez verilmelidir.
Karaciğer aminoasit ve glukojenden zengindir, A, D vitamini ve demir içerir.
100gr’ında 136 kalori enerji vardır.
Balık:
Yağsız ve kılçığı az
balıklar tercih edilmeli, balık iyi pişmiş olmalı ve kılçıksız olduğundan emin
olduktan sonra iyice ezilerek önce 1 tatlı kaşığı başlanmalı sonra miktar
artırılmalıdır.
Tavuk:
Haşlanıp didiklenerek
günde 30gr kadar sebze çorbalarına 7. aydan sonra katılabilir.
Yoğurtlu sebze çorbası:
1 kepçe yoğurt
(125cc), 1 orta boy patates, 1 yemek kaşığı pirinç veya buğday un, 1 tatlı kaşığı
zeytinyağı.
Bir tencereye yoğurt
konur. Az su ile sulandırılır, evde olan bir sebze doğranır. 1 yemek kaşığı
pirinç veya buğday unu ve zeytinyağı eklenerek pişirilir.
Tarhana çorbası:
2 yemek kaşığı kuru tarhana,
değişik sebzeler, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı.
Bir tencereye tarhana
konur, az su ile sulandırılır. Üzerine 1 çay bardağı su, 1 küçük boy havuç,
patates (rendelenmiş) ve zeytinyağı eklenerek pişirilir.
Yumurta:
Alerji riski yüksek,
kolesterolden zengindir. Ancak önemli protein, demir ve vitamin kaynağıdır.
Ortalama bir yumurta 6-8gr protein içermektedir, 70-80kcal enerji sağlar. Çocuğa
verilecek yumurta taze olmalıdır ve en az 5 dakika kaynatılmalıdır. Katı olması
öncelikle tercih edilir. 12.aydan önce sadece yumurtanın sarısı verilir. Başlangıçta
1/8 yumurta sarısı az miktarda sütle ezilerek verilir, herhangi bir yan etki görülmezse
miktar yavaş yavaş artırılarak 8-10 gün içinde tam yumurta sarısı verilir. Alerji
olursa 20 gün kadar beklendikten sonra tekrar denenir. Haftada 3 kez yumurta
sarısı verilmesi, peynirle dönüşümlü uygulanması uygundur.
Beyaz
peynir:
Suda bekletilip
aksamdan tuzu alınan beyaz peynir 6.aydan itibaren başlanır. Sabah
kahvaltısında sütün içine ezilerek veya sebze çorbasına eklenerek verilebilir. Başlangıçta
az miktarda daha sonra giderek artırılarak 1 kibrit kutusu büyüklüğünde (20gr)
yedirilmelidir. Özellikle tuzsuz yağsız peynir ile başlanabilir, daha sonra
labne peynir denenebilir.
0-6. ay
Sadece anne sütü
|
6-7. ay
Anne sütü
|
7-9. ay
Anne sütü
|
9-12. ay
Anne sütü
|
>12.
ay Anne sütü
|
Devam maması
Yoğurt
Meyve suyu,
Sebze çorbası,
Yumurta sarısı (1/4
oranında)
|
Yumurta sarısı
(tam)
Muhallebi
Meyve suyu
Yoğurt,
Pastorize peynir
Et (tavuk, balık)
Bitkisel yağlar
Sebze püre veya
sebze çorbası
Pekmez
Devam maması
|
İyi ezilmiş ev
yemekleri
Zenginleştirilmiş
sebze çorbası
Tahıl kuru baklagil
ezmeleri
Yoğurt, peynir
Muhallebi
Et
Devam maması
|
Aile sofrası
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder