4 Mayıs 2012 Cuma

İlk 6 Ay Sadece Anne Sütü

*  İlk 6 Ay Sadece Anne Sütü ile Beslenmenin Yararları.
     Yaşamlarının ilk altı ay içerisinde bebeklerimize sunabileceğimiz en ideal besin maddesi anne sütüdür. Anne sütü içerdiği koruyucu maddelerle, bebeklerimizin mikroplara karşı ilk aşısıdır. Onları birçok hastalıktan korur, bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine yardım eder. Bebeklerimizin gereksinim duyduğu tüm besin maddeleri, en uygun oranda sadece anne sütünde mevcuttur.

İlk 6 Ay Sadece Anne Sütü ile Beslenmenin Yararları.

İlk altı ay ‘mutlaka’ ve ‘sadece’ anne sütü...
     Anne sütü içerdiği koruyucu maddelerle, bebeklerimizin mikroplara karşı ilk aşısıdır. Onları birçok hastalıktan korur, bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine de yardım eder. Bebeklerimizin gereksinim duyduğu tüm besin maddeleri, en uygun oranda sadece anne sütünde mevcuttur. Anne sütü mikropsuzdur, her an hazırdır ve ekonomiktir... İlk altı ay boyunca bebeklerimize anne sütü vermek onlara sunabileceğimiz en değerli armağandır. Altıncı aydan sonra ek gıdalara başlanmasıyla beraber, emzirmenin iki yaşına kadar sürdürülmesi ayrı bir önem taşır. Çünkü büyüme ve gelişmelerinin çok hızlı olduğu bu iki yıllık süre zarfında onları emzirmek, sadece o andaki değil ileriki yıllardaki fiziksel ve ruhsal sağlıklarını da olumlu yönde etkiler. Onları olabildiğince uzun bir süre emzirmek, özellikle de beslenme bozukluklarının önlenmesinde önemli bir role sahiptir.
     Bebeğin, ani çocuk ölümü sendromuna, tip II diyabet, kalp hastalıkları, alerjiler, göğüs ve yumurtalık kanserine yakalanma ve obez olma riski azalır. Erken katı gıdaya başlamak vücut yağı ve kilonun artmasına neden olarak obezite riskini de arttırır.
     Katı gıdaları ertelemek, anne sütünde doğal olarak bulunan sindirim kolaylaştırıcı enzimler ve sağlıklı bakterilerin yardımıyla, bebeğin bağırsaklarında sağlıklı bir mikroflora oluşmasına olanak verir. Bu da alerji, gıda intoleransı ve demir eksikliği anemisinin oluşma risklerini azaltır. Erken gıdaya başlamak gıda alerjisine neden olabildiği gibi yetersiz sindirilen gıdalar, gaz, kabız, ishal gibi başka tatsız durumlara da neden olabilirler. Ayrıca, anne sütündeki sindirim kolaylaştırıcı enzimler, bebeğin büyümesiyle birlikte değişerek bebeğin, sindirimi daha zor besinlerle başa çıkabilmesine yardımcı olurlar. 
     Eksiksiz besin içeren anne sütü, bebeği yaygın çocuk hastalıkları olan kulak enfeksiyonları, ishal, zatürre ve diğer solunum yolu hastalıklarından korumak için annenin kendi antikorlarını ve diğer bağışıklık faktörlerini içerir. Bebeğin kendi antikorlarını oluşturmaya başlaması yaklaşık 6 ay sürer. 
     Katı gıdaları ertelemek bebeğin doğal bir şekilde büyümesini ve hazır olduğunda kendi kendini beslemesini sağlar.
     Bebeğe ilk 6 ay boyunca her istediğinde sadece anne sütü vermek ve anneye yakın tutmak doğal bir doğum kontrolüdür. Ayrıca bebeğin annesinin yakınında  ve ten teması halinde olması  annenin daha sakin olmasına ve doğum sonrası görülebilen depresyonla başa çıkabilmesine yardımcı olur. Böylece anneyle bebeğin arasında sağlıklı, güvenli ve sevgi dolu bir ilişki kurulur. 
     Uzun süre emzirilen bebeklerin ilerde bazı hastalıklara karşı daha dirençli olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, bu bebeklerin daha zeki olduklarına dair çeşitli araştırma sonuçları da mevcuttur.
     Bebekler için emmek, her yönüyle idealdir. Kendisi için gerekli bütün besinleri anne sütünden sağladığı gibi, annesinin sıcaklığını tensel temas yoluyla hisseder. Bu temas, bebekte güven duygusunun gelişmesini destekler. 


     Emzirmeye erken başlamak ve ilk altı ay içinde sadece anne sütü ile beslemeye devam etmek yenidoğanın beslenmesinde esastır. Erken ek gıdalara başlamanın sakıncaları vardır. Anne sütü azalır, anne sütünün hastalıklara karşı koruyucu etkisi azalır. Büyüme açısından erken ek gıdaya başlamak bir avantaj, üstünlük sağlamaz. Çiğneme becerisi 6 aydan önce gelişmez ve ilk aylarda dili dışarıya itme refleksi daha güçlüdür. Bu bakımdan emzirmek daha doğrudur. Ek gıdalara karşı bebekler isteksiz olabilir. Böbrek fonksiyonları yeterince gelişmemiştir, sindirim sistemindeki enzimler yeterince gelişmemiştir. Alerjik hastalıklar artar. Katı besinler bu dönemde boğulmalara neden olabilir. Bu yüzden ilk 6 ay sadece anne sütü bebek için idealdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder