Yalnız anne sütüyle beslenen bebeklerde ek
gıdalara dördüncü aydan sonra başlanır. 4-6 ay arasında anne sütüyle yeterli
büyüme gelişme sağlanıyorsa sadece anne sütüyle beslemeye devam edilir, bu
durumda ek gıdalara altıncı aydan sonra başlanır. Bu dönemde bebeğe verilen ek
gıdalar anne sütünün tamamlayıcısıdır.
Ek Gıdalar
Çocuğun ayına uygun büyüme ve gelişme
sürecini destekleyen, değişik tatlarla tanışmak suretiyle sonraki aylarda kolay
yeme alışkanlığı kazandıran, besleyici değeri yüksek ama allerji yapma niteliği
az olan besinlerdir. Meyve suyu veya meyve püresi, sebze çorbası veya sebze
püresi, muhallebi, yoğurt, peynir, reçel, bisküvi, ekmek, yumurta bebek
beslenmesinde önde gelen ek gıdalardır. Ek gıdalar kaşık ya da bardakla verilmelidir.
Yeni deneyeceğiniz yiyecekleri çocuk açken alışık olduğu yiyeceklerden önce
veriniz. Miktarı daima azdan başlayarak arttırınız. Yeni gıdaların allerji
yapıp yapmadığına dikkat ediniz. Bu nedenle aynı gün içinde birden fazla yeni
besin denemeyiniz. Şüpheli bir gıdayı kestiğinizde belirtilerin geçip
geçmediğini kontrol ediniz. Bir iki gün sonra yeniden deneyiniz. Bebeğinizin
hoşlanmadığı önemli yiyecekleri zaman zaman yeniden deneyiniz.
Meyve Suyu
Elma ve şeftali gibi meyvelerin suları
taze olarak 1-2 tatlı kaşığı miktarından başlanarak verilir ve yavaş yavaş
arttırılır. Portakal ve mandalina suyunun daha ileri aylarda verilmesi uygun
olur. Meyveler iyice yıkanır, kabukları soyulur ve cam rendede rendelenir.
Temiz bir tel süzgeç veya tülbentle süzülerek suyu elde edilir. Meyve suyuna
başlandıktan bir iki hafta sonra püre halinde verilebilir. Meyve sularına şeker
eklenmemelidir!
Sebze Çorbası
Meyve suyuna başlandıktan iki hafta kadar
sonra öğle öğününde verilmek üzere patates, havuç, pirinç ve taze sebzelerden
günlük olarak hazırlanır. Bir iki tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş
arttırılır. Dört haftalık bir süre içinde tam sebze püresine geçilir.
1. Hafta
(sebze çorbası): 3-4 su bardağı su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates
45 dakika kapaklı kapta pişirilir. Tel süzgeçle hiç ezmeden suyu bir başka kaba
alınır. Bir çay kaşığı irmik ilavesiyle tekrar 5-10 dakika pişirilir. Sıvı
miktarı 200 gram olacak şekilde ayarlanır.
2. Hafta
(basit sebze püresi): Aynı şekilde pişirilir. Havuç ve patatesler tel
süzgeçten tamamen ezilerek püre olarak geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik
katılarak mamanın hazırlanması tamamlanır.
3. Hafta
(karışık sebze püresi): Havuç ve patatesin yanına 1 çay kaşığı pirinç ve
her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler eklenir. Örneğin ilk
gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi gün maydanoz ve bir kaç yaprak ıspanak, sonraki
gün ilaveten dörtte bir enginar, daha sonra dörtte bir domates gibi. Tel
süzgeçten ya da blenderden geçirilerek elde edilen püreye yine bir çay kaşığı
irmik eklenerek 5 dakika daha pişirilir.
4. Hafta
(tam sebze püresi): Ayrıntılarıyla anlattığım şekilde hazırlanan püreye
1 çay kaşığı zeytinyağı veya pastörize tereyağı katılır.
Altıncı aydan itibaren sebze çorbası ya da
püresine 1 yemek kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş yağsız sinirsiz dana)
eklenmelidir. Daha erken dönemde sebze çorbasına başlanmış olan bebekler için
kuzu ciğeri tercih edilir.
Muhallebi
Sebze püresinden 1-2 hafta kadar sonra
genellikle 5. aydan itibaren akşam (gece değil) öğünü olarak verilir. 1 su
bardağı süt, bir tatlı kaşığı pirinç unu, 1 tatlı kaşığı toz şekerle yapılır.
Soğuk sütün bir kısmıyla pirinç unu iyice ezilir, kalan süt eklenir
karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirmeye yakın şeker eklenir. İlk günlerde
süt sulandırılabilir. Muhallebi, kutu mamalarla da hazırlanabilir. Özellikle
inek sütü proteinlerine duyarlı olan bebeklerde bu durum tercih edilir. Bir su
bardağı su 1 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak pişirilir. Ateşten
indirildikten sonra içine 5-6 ölçek hazır mama toz halinde katılır. Topaklanma
durumunda tel süzgeçten geçirilir. Son yıllarda süt çocukluğu döneminde inek
sütünün hiç kullanılmaması yönünde olan görüşler giderek ağırlık kazanmaktadır.
Yoğurt
Süt kaynatılır, elin dayanabileceği
sıcaklığa kadar soğutulur. 1 litre süt içine bir çorba kaşığı yoğurt 1-2 kaşık
sütle sulandırılarak eklenir, yavaşça karıştırılır. Hareket ettirmeksizin
sıcaklığını koruyabilecek şekilde 3-4 saat bekletilir. Bir kase kadar ikindi
öğünü olarak verilir.
Kahvaltı
Çocuk altı ya da yedi ayını bitirdikten,
sebze püresi, muhallebi, yoğurt gibi gıdalara iyice alıştıktan sonra
kahvaltılara başlanır. Süt, beyaz peynir, reçel, pekmez, ekmek veya bebe
bisküvisi başlıca malzemelerdir. Tuzu alınmış bir parça beyaz peynir ve reçel
sütle ezilir. Karışıma ekmek içi katılır. Bu amaçla 3-4 bebe bisküvisi
kullanılabilir. Kahvaltıya önce 1-2 tatlı kaşığı olarak başlanır, miktarı
giderek arttırılır. Bal allerji yapma olasılığı nedeniyle bir yaşından önce
tercih edilmez. İstenirse 1 çay kaşığı yağ eklenebilir. Bir süre sonra peynir,
reçel, yağ ve ekmek sütten ayrı olarak verilebilir.
Yumurta
Katı olarak pişirilmiş yumurtanın sarısı 1
çay kaşığı miktarından başlanıp giderek arttırılmak suretiyle kahvaltıya ilave
olarak verilir. Bir haftanın sonunda bebeğiniz bir tam yumurta sarısı
yiyebilir. İyice alışmış olan çocuklara yumurta kayısı kıvamında verilebilir.
Yumurtanın beyazının bir yaşında önce verilmesi genellikle tercih edilmez.
Tahıllı Çorbalar
Mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana
çorbası gibi gıdalar, taze sebze çorbalarına alıştırılmış olan bebeklere 7.
aydan sonra değişik tatları öğretmek amacıyla verilebilir.
Köfte
Sebze çorbasıyla birlikte, yağsız sinirsiz
üç kez çekilmiş dana kıymasından baharatsız olarak hazırlanmış 1-2 köfte 6.
Aydan itibaren verilebilir.
Balık ve Tavuk
Bebeğiniz yedi sekiz aylık olduğunda
kıymaya alternatif olarak püre halinde öğle öğününde tavuk ve kılçıksız balıketi
verebilirsiniz.
Karaciğer
Kuzu ciğeri tercih edilir. Az tuzlu suda
haşlanır, zarı çıkarılır, rendelenerek balık ve tavuk etleriyle dönüşümlü
olarak sebze çorbalarıyla birlikte verilir.
Çay
Çayın besleyici hiç bir değeri
yoktur. Aksine diğer gıdaların besleyici değerini düşürür, barsaklardan demir
emilimini bozarak kansızlığa yol açabilir. Bu bakımdan süt çocuğu beslenmesinde
yeri yoktur.
Örnek Beslenme Şeması
1. Öğün
(saat 06.00-07.00)
Kahvaltı + Anne Sütü *
Ara Öğün (saat 09.00-09.30)
Meyve Suyu
2. Öğün
(saat 11.30-12.30)
Et **+ Sebze Maması + Anne Sütü
Ara Öğün (saat 15.30-16.00)
Yoğurt + Meyve Püresi + Ekmek
3. Öğün
(saat 18.30-19.30)
Sütlü Muhallebi + Anne Sütü
Gece Öğünü
Anne Sütü (1-2 kez)
*Anne sütü verilmeyen bebeklerde
bunun yerine uygun şekilde hazırlanmış hazır mama verilebilir. Ancak
unutulmamalıdır ki hiç bir mama anne sütünün tam olarak yerini tutamaz. Bu
nedenle bebeğinizi kendi sütünüzle beslemek için olabildiğince gayret gösteriniz.
**Et olarak 1 köfte, 5 tatlı
kaşığı karaciğer veya tavuk ezmesi dönüşümlü olarak verilebilir. Sütlü
muhallebi yerine mamalardan hazırlanmış muhallebiler ya da hazır unlu sütlü
mamalar verilebilir. Sebze maması ve muhallebi öğünleri önceleri az miktarda
başlanır, daha sonra 200-250 gram (bir kase dolusu) olarak hazırlanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder