9 Mayıs 2012 Çarşamba

Bebek Gelişimi 9 - 12 Ay

        Mobilyalara, merdivenlere tırmanır. Ev eşyaları ile oynamayı sever. Kitapları raftan indirir, çekmeceleri boşaltır, çiçekleri devirir, topraklarını saçar, elindekileri tuvalete atar v.s. Kesinlikle tercih ettiği oyuncakları vardır. Giydirirken size yardımcı olur. İlgi ve arkadaşlık ister.

Değişiklikler
           Diğer insanları taklit eder. Ses tonunuzu, mimiklerinizi, tepkilerinizi tekrarlar. Sizden gördüklerini yapmaya gayret eder, kendini sizin beslediğiniz gibi beslemeye çalışır. Müzik ve danstan hoşlanır. Duyduğu müziğe göre sallanır, mırıldanır. Olayları daha iyi kavrar. Giyindiğinde dışarı çıkılacağını, yemek hazırlama seslerinden sofraya oturacağını algılar Sizin onayınızı almak için yapması gerekenlerle kendi yapmak istedikleri arasında bocalar.
Oyunlar
       Birlikte bol resimli kitaplara bakın, farklı nesnelerin isimlerini sürekli tekrarlayın. Bebeğinize bir top veya herhangi bir oyuncak gösterip arkanıza saklayın, nerde olduğunu sorun. Boş bir kutu verin, oyuncaklarını içine doldurmasını öğretin. Dolunca boşaltın tekrar doldursun. Bu oyunu yavaş yavaş kendi başına oynamasına izin verin. Kendini yukarı çekerek ayağa kalkmaya teşvik edin, bunu başarınca nasıl mutlu olduğunuzu gösterin. Bu onu hareketi tekrarlamaya iter. Konuşun, kucaklayın, sevginizi gösterin.
Beslenme
        Aile sofrasına oturtun. Meyveleri soyup eline verin. İri tanecikli yiyeceklere alıştırmaya başlayın.  
Bakım
        İnsanlarla daha sık bir araya gelerek yabancı korkusunu yenmeye çalışın. Banyoda kendini yıkamasına izin verin. Bitiminde kurulanması için havlu verin. Her aşamada ona yardımcı olun. Uyku zamanı yaygara koparıyorsa zorlamayın. Ancak unutmayın kurallar küçük yaşta netleşir. Ona her şeyin zamanı olduğunu anlatın. Zorlamayın ama taviz de vermeyin. Belki bir masal fazla okunabilir ama uyku saatinde oyun oynanmayacağını bilmesini sağlayın. Bu yaşta uyku sorunları olabilir, kendi kendine yeniden alışkanlığını oluşturmaya gereksinim duyar. Sabırla ortak yolu bulun.
11. Ay
Neler Yapabilir?
       Tutunarak ayakta değişik pozisyonları dener, tek ayak üstünde durma, parmak ucuna yükselme gibi. Yere eğilip oyuncağını alıp tekrar doğrulabilir. Ayaktayken düşmeden yumuşakça oturmayı öğrenir. Şekiller ve boyutlarla ilgilenir, büyük küçük farkını keşfeder. Küçük parçayı büyüğün içine koyar, üst üste taktığınız legoları ayırmaya bayılır. Baş ve işaret parmaklarını mükemmel kullanır. Çoraplarını çıkarabilir, ayakkabı bağını çözebilir. Bardaktan bir kerede 3-4 kere yutkunarak su içebilir.
Değişiklikler
        Bebeğiniz doğru ve yanlışı ayırt etmeyi öğrenir. Doğru yaptığında ilginizi çekmeye çalışır, tekrarlar, alkış ve övgü bekler. Yanlışı yaptığında saklanır, sakinleşmenizi bekler. İstediği şeyi yardımsız yapmanın yollarını keşfeder. Bazen de sizi istediği şeyi onun için yapmaya zorlar. Daha çok kelimeyi anlar, anlamlarını bilir. “Topun nerde” dediğinizde arar, “arabayla dolaşalım mı” dediğinizde kapıya gider. Bebeğinizin gelişen zekası ona annenin rahatlık ve güven olduğunu algılatır. Önceki aylara göre anneye olan bağlılığı daha da artar.
 Oyunlar
      Hikaye kitaplarını resimleri göstererek, sesleri ve hareketleri taklit ederek yüksek sesle okuyun, zamanı gelince sayfayı çevirmesine izin verin. Her sayfaya bir hikaye uydurun. Kitapları hikayeleri ile hatırladığını fark edeceksiniz. Bazılarını tercih eder. İlgi alanı belirginleşmeye başlar. Birbiri içine geçebilen oyuncaklar verin. Henüz yürümese de ayağıyla oyuncağı, topu itmesini öğretin. Telefon, tabak, bardak gibi oynamaktan hoşlandığı eşyaların oyuncaklarını alın. Sık sık kucaklayıp sevgi gösterin.                                                                                                                               
Beslenme
        Aile sofrasına oturtun. Küçük porsiyonlar halinde yeni yiyecekler deneyin. Kendisini beslemesine izin verin, gerektiği yerde yardımcı olun.
Bakım
        Bebeğiniz yürümeyi öğrenirken zaman zaman düşecek. Olayı abartmadan yanına gidin, ilgilenin, yardım isterse edin, kucaklayın, onu rahatlatacak sözcükler kullanın ve yeniden yürümeye teşvik edin. Ayak kaslarının gelişmesi için evde olabildiğince çıplak ayakla dolaştırın. Alacağınız ayakkabıyı yumuşak tabanlı, hareket kabiliyetini kısıtlamayanlardan seçin. Banyosunu yatırmadan önce yapın. Yorucu bir günün ardından onu gevşetir ve daha rahat uykuya geçer. Kendiniz de örnek olarak çocuğunuza nazik olmayı öğretmeye başlayın. Ondan bir şey isterken ''lütfen'', yaptığında ''teşekkür'' ederim demeyi ihmal etmeyin. Bu kelimeleri bebeğiniz kullandıkça onu övün.
12. Ay
Neler Yapabilir?
        Oturmak yerine yürümekten hoşlanır. Tırmanmayı sever.  Bir ya da iki en çok sevdiği oyuncak vardır ve bunlarla oynar. Zaman zaman bunları ödüllendirir veya ceza verir. Söz ve hareketlerinin sizin taklidiniz olduğunu fark edeceksiniz. Bebeğinizle konuşurken onun nasıl şekillenmesini istediğinizi düşünün ve ona uygun davranış ve sözcükleri seçin. Yap dediğinizi değil sizin yaptıklarınızı yapacağını unutmayın.  Evde veya dışarıda giysilerini çıkartmaktan hoşlanır. Giysileri giyerken size yardımcı olur. Basit top oyunları oynayabilir. Kibarca isterseniz elindeki oyuncakları verebilir, kızgın ifade ederseniz fırlatıp atabilir. Anne, baba, mama gibi basit bir iki sözcük söyler.  Uykuya gitmeye tepki verebilir, sabırlı olmak gerekir.
Değişiklikler
        Yaşıtları ve diğer çocuklarla ilgilenir. Yan yana oynar ancak henüz paylaşma kavramı gelişmemiştir. Duygulanımı gelişir, yaptıklarına güldüğünüzde o da size güler, aynı tepkiyi defalarca tekrarlamanızı isteyebilir. Işığı açıp, kapayabilir, tekerlekli oyuncakları iterek evi dolaşabilir, sizi izleyerek parçaları bir araya getirebilir. Kavanoz kapağını üstüne yerleştirip alabilir. Söylediklerinizi daha iyi anlar, basit emirlerinizi yerine getirir, günlük yaşamla ilgili açıklamalarınızı algılayabilir, uygulama konusunda sabır gereklidir.
Oyunlar
            Çocuğunuzu karşınıza alıp burnunuzu gösterip, adını söyleyin, aynı şeyi kendi burnunu göstererek yapın, sırasıyla diğer organları için de aynı yöntemi kullanın. Defalarca tekrarlandığında sorulunca organlarını gösterebilir. Bu oyunu kitaplarda bebek ve diğer oyuncaklarında da tekrarlayın. Bebeğinizle günlük yürüyüşler yapın. Çimene, ağaç gövdesine, çiçeklere dokunmasını, hissetmesi sağlayın. Plastik küplerden birlikte kuleler yapıp, yıkın. Tekerlekli oyuncaklar alın, böylece eğlenerek dolaşıp, sizi oda oda izleyebilir. Çocukları olan ailelerle bir araya gelebilirseniz sosyal olmayı daha kolay öğrenir. Sevginizi mutlaka gösterin.                                                                                                                             
Beslenme
           Artık pastörize inek sütüne başlayabilirsiniz. Bebeğinizin eliyle veya kaşıkla yumuşak besinleri yemesine izin verin,  dağınıklığı, kirleri görmemeye çalışın. Öğrenmek için kirlenmesi de gerektiğini unutmayın. Eline domates, salatalık veya havuç dilimleri verebilirsiniz. Tek tip yemek seçebilir, onun isteklerine aşırı tepki göstermeyin, seçimlerine olabildiğince saygı gösterin, günde 3 ana öğün planlayın. Unutmayın çocukların yeme alışkanlıkları da kendilerine özgüdür. Kimi 5-6 öğün kimi 2 öğünle doyar ve büyür. Gelişimi normal ise onun isteklerine saygılı olun.
Bakım
         Sehpalarda veya masa üstlerinde itip düşürebileceği, kendine zarar verebileceği, ağır, kırılabilen eşyalar bulundurmayın. Mutfakta ocağın arka bölümlerini kullanmaya özen gösterin, tava saplarını mutlaka arkaya çevirin. Sivri uçlu, keskin aletleri bebeğin ulaşabileceği yerlerde bırakmayın. 1 yaş kontrolü, rutin tetkikleri, mmr ve su çiçeği aşısı için doktorunuza götürün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder