9 Mayıs 2012 Çarşamba

Bebek Gelişimi 6 - 9 Ay

7. Ay
Neler Yapabilir?
       Emeklemeye başlar. Pek çok emekleme stili vardır. Mutlaka dört elle emeklemeyebilir. Popo üstünde, karın üstünde sürünebilir veya kendine özgü stiller yaratabilir. Kendini yukarı çekip ayakta pozisyona gelmeye çalışır. Değişik gördüğü her objeyi tadarak, sallayarak, koklayarak, atıp vurarak tanımaya çalışır. Sosyal olaylara katılmaya çalışır, birey olduğunu hissettirmek ister. Kelimeleri ve sesleri taklit etmeye çalışır.

 Değişiklikler
       Dengesi iyice gelişir. Elinde oyuncakla oynarken bile rahatça oturabilir. Çok meraklı ve maceracıdır. Korku sayesinde bu duygular törpülenir. Merakla araştırır, ilerler, dokunur ama elini hemen çeker, yanınızdan ayrılır ancak kısa sürede geri döner. Varlığınız ona güven verir. Parmaklarını kullanmayı öğrenir. Baş ve işaret parmağıyla eşyaları kavramaya başlar. Düşünme, muhakeme yetileri gelişir. Örneğin göremese bile yüksekte ilginç nesneler olabileceğini bilir, örtüyü çekerek veya parmak ucunda yükselip yükselip eliyle sıvazlayarak onlara ulaşmanın yollarını bulur. Beceremezse vazgeçmez, farklı ulaşma yolları arar. Bebeğiniz sizin neleri yapmasından hoşlanmadığınızı bilir, isterse uygular. Neleri yapmak istemediğini size net ifade eder, zorlanırsa tepki verir.
 Oyunlar
       Bebeğinize bebek magazinlerini, resimli kitapları gösterin. Elleriyle kavrayıp inceleyebileceği kalın sayfalı mümkünse her sayfada büyük tek resimler olan kitaplar alın. Resimleri masal gibi anlatın, hayvanları sesleri ve hareketleriyle tanıtın. E-cee oynayabilirsiniz. Bir örtü ile yüzünüzü kapatıp, birden açın, çok keyiflenecektir. Daha sonra onun yüzünü kapatarak oyunu geliştirin. Ayna karşısında kendini gösterip, kim olduğunu sorun. Aynadaki görüntüyü işaret edip adını söyleyin. Ne yaptığını söyleyerek onunla dans edin. Bebeğinizi kucaklayın ve onunla yumuşak ses tonuyla konuşun, ona sevdiğinizi söyleyin.
 Beslenme
        Bebeğin eline siz yanındayken kolay parçalanmayan bisküviler veya ekmek kabuğu verebilirsiniz. Hazır meyve suları, kolalı içecekler, şekerli su, şekerler veya diğer tatlandırılmış mamüller çocuğunuza uygun besinler değildir. Biberonla besleniyorsa yatağında uyurken biberonun ağzında kalmamasına özen gösterin. Buna diş sağlığı için dikkat edilmelidir. Yemek zamanı eline bir şeyler vererek kendini beslemesine izin verin. Kaşık tutabilir, bardağını ağzına götürmeye çalışabilir. Parmaklarıyla kendini besleyebilir.
 Bakım
         Diş çıkarma bulguları başlayabilir. Hafif ateş, dışkıda sulanma, hafif keyifsizlikler olabilir. Bu bulgular uzun sürerse doktorunuzu haberdar edin. Bebeğinize bakamayacak kadar meşgul olduğunuz zamanlarda onu birkaç oyuncakla birlikte oyun parkına koyun, onun için daha güvenli olur. Araba için yaşına uygun araba koltuğu alın. Artık arka koltukta yüzü öne dönük olarak koltuğunda oturabilir. 3. pönomokok aşısı ve kontrolü için doktora götürün.
8. Ay
Neler Yapabilir?
     Küçük oyuncakları baş ve işaret parmağı ile yakalar. Tuttuğu eşyaları ağzına götürmeye çalışmaktansa incelemeye başlar. Yardım almadan oturur pozisyona geçebilir, emekleme hızlanır, kendini yukarı çekerek ayağa kaldırabilir. Başkaları ile oynamaktan hoşlanır. Geçmişi hatırlar, yeniden karşılaştığı olayları hatırlayarak davranışını belirler. Anneye ilgisi çok artar, onun yaşam kaynağı olduğunun farkındadır, gözünün önünden ayrılmasını istemez, ayrılık korkusu başlar.
Değişiklikler
         Etrafında gördüğü her şeyi merakla inceler. Çiğner, vurur, fırlatır ve boşaltır. Tırmanmayı sever, alçak mobilyalara, merdivenlere, açabildiği çekmecelere tırmanır, nasıl geri döneceği umrunda değildir. Ne istediğini iyi bilir. Kişiliği gelişmeye başlar. Yoluna çıkıldığında sinirlenir. Kendi yeme sitilini ve mönüsünü oluşturmaya başlar. Görüşü tam olarak gelişmiştir. Etrafındaki tüm ayrıntıları seçer. Bebeğiniz sizi taklit ederek dünyada nasıl yaşayacağını öğrenmeye başlar. Sözcükleri çıkaramasa da mimikleriyle konuşmanızı taklit eder. Ev içindeki bütün davranışlarınızı izler. Siz istediğinizde değil kendi istediğinde, hazır olduğunda ve uygun yerde öğrendiklerini tekrarlar.
Oyunlar
       Bebeğinizin taklit etmekten hoşlanacağı eğlenceli sesler çıkarın, hareketler yapın. Bebekler ve çocuklar için yapılmış müzikler, şarkılar dinletin. Ayakta pozisyona getirerek dans etmesini, yürümesini, tempo tutmasını sağlayın. Bebeğiniz ile birlikte emekleyin. Hızlandıkça övün. Büyük çocuğunuz varsa onu da size katılmaya ikna edin. Oyuncaklarını bir sepete doldurun, nasıl çıkaracağını öğretin, sonra yeniden doldurup onun boşaltmasına izin verin. Bebeğinizle birlikte alışverişe çıkın, kalabalık ortamlar onun için uyarıcı ve eğlencelidir. Bebeğinize kucaklamak, öpmek, konuşmak için zaman ayırın.
Beslenme
        Yeni deneyeceğiniz besinleri bebeğiniz açken verin. Eline kemirmesi için az pişirilmiş sebzeler, bisküvi, meyveler verin. Domates yedirmeye ve portakal suyuna başlayabilirsiniz. Bebeğinizin bağımsızlık gösterilerine hazırlıklı olun. Aniden bebek yemeklerini istemez, kaşığı reddederse bunu sorun yapmayın. Yemeği önüne koyun, kendini beslemesine izin verin ama bu arada devrilen tabaklara, saçılan yemeklere de hazırlıklı olun.                                                                                           
 Bakım
       Bebeğinizin favori oyun alanı mutfağınız, alt çekmeceler, girebileceği kadar küçük aralıklardır. Özellikle kesici, sivri, kırılabilir eşyalarınızı üst raflara taşıyın. Çekmeceleri ve tehlikeli bölümlerin kapılarını kilitleyin veya ulaşmasını önleyecek engeller koyun. Büyük çocuğunuza onun kenara itildiğini düşünmesine fırsat vermeyecek şekilde zaman ayırın. Kendine güvenini tazeleyin. Doktor, ambulans, itfaiye, polis ve zehir danışma merkezinin telefonlarını kaydedin, telefonun yanında ulaşabileceğiniz bir yere koyun. 3. Hepatit B aşısı ve kontrolu için doktorunuzu ziyaret edin.

9. Ay
Neler Yapabilir?
     Baş ve vücudunu rahatça kontrol ederek tutunup ayağa kalkar. Mükemmel emekler. Objeleri rahatlıkla tutar ve oynar. Oynamak için birbirine benzeyen oyuncakları toplar; küpler, toplar, kapaklar v.s gibi. Belli objeler arasında kesin ilişki kurabilir. Anahtarı kilide sokmak, kapağı kavanoza kapatmak, kumandayı televizyona doğru tutmak gibi. Dışarı çıkıyoruz dediğinizde ayakkabısını arar, getirir. Yemek yiyeceğini söylerseniz hazırlanır. Ayakkabı, bisküvi, top gibi pek çok sözcüğü; bana getir, bana ver gibi basit emirleri anlar. Yüksek sesten korkmak gibi yeni korkular geliştirir. Elle tutamadığı soyut şeyler onun için korku kaynağıdır. Korna sesinden korkuyorsa mutlaka arabadan geldiğini gösterin. Matkap, çamaşır makinesi çalışırken çıkardıkları sesin kaynağı olduklarını gösterin. Ses ile nesne arasında ilişki kurduğu zaman korku azalır.
Değişiklikler
        Kalkıp yürümek ister, ancak tek başına başaramayabilir, destek ister. Mobilyalara tutunarak dolaşır. İlginizin hep ona yönelik olmasını, onu takdir etmenizi ister. Alkışlamayı öğrenir ve iyi olduğunu düşündüğü işleri yapınca alkışlanmak ister. Başkalarının duygularına duyarlıdır, üzülen veya ağlayanlar onu etkiler, ağlamaya başlar. Becerileri geliştikçe kendini daha uzun süre oyalayabilir, özellikle etrafı keşfetmekten çok hoşlanır. Tehlike kavramı tam oluşmadığı için bu dönemde merak başına iş açabilir.
Oyunlar
     Bir oyuncağını örtünün altına saklayıp,”nerde oyuncak” diye sorun, bulmakta zorlanırsa örtüyü biraz aralayın. Ona öten oyuncaklardan alıp, nasıl ses çıkaracağını gösterin. Başarabildiğinde alkışlayın. Banyo küvetini doldurup oturtun, yavaşça yüzüne su atın, onun da sizi ıslatmasına izin verin. Parmak oyunları oynayın. Şarkı söyleyerek parmaklarınızla hareketleri vücudunda göstererek birlikte eğlenin. Yatak ve uyku zamanı için bir düzen geliştirin. Uyku zamanına yakın onunla onu uyaran oyunlar oynamayın. Bebeğinizi kucaklayıp, onunla yumuşak tonda konuşun. Bir hikaye okuyun veya bir masal anlatın, yatağına sadece orda duran tanıdık yumuşak oyuncaklar koyun. Bebeğinizle sürekli konuşun, ne yaptığınızı anlatın, kullandığınız eşyaların isimleri tekrarlayın.
Beslenme
         Bebeğinizi beslerken taze besinleri seçmeye özen gösterin. Sofranıza oturtun ve ona uygun yumuşak yiyeceklerden tatmasına izin verin. Biberonunu veya bardağını tutmaya teşvik edin.
 Bakım
        Bebeğinizi yanında olmadığınız zamanlar banyodan uzak tutun. İlaçların ulaşamayacağı bir yerde olmasını sağlayın. İlişkinizde kurallar koyun. Her düşüşte yardımına koşmayın. Kendi başının çaresine bakmasına izin verin, ama gözünüzü üzerinden ayırmayın. Yardıma hazır olun ama gerekirse müdahale edin. Her ağladığında yanına koşmayın, ağlama nedenini sorup çözmeye çalışın ama telaşlanmayın. Tehlikeler için belirli, net sinyaller verin. Fırına ocağa yaklaşıyorsa “sıcak”, tırmanıyorsa yüksek, düşersin, prizlerle oynamak istiyorsa “dur” gibi. Amaç siz yanına gidip onu uzaklaştırana kadar tehlikeden uzak kalmasını sağlamaktır. Evi tekrar gözden geçirin. Tehlike odaklarını en aza indirmeye çalışın. Normal kontrolü için doktorunuza götürün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder