Biberon Mamaları
Bebeğiniz için en ideali, anne sütüdür.
Her anne bebeğini kendi sütüyle beslemelidir. Ancak eğer bebek anneden emmeyi
reddediyorsa, anne sütü yeterli değilse, ya da anne çalışıyor ve bebeği
emziremiyorsa, bebeği biberonla beslemek gerekebilir. Bebeğin biberonla
beslenmesi gereken bir diğer durum da annenin ilaç almasıdır. İlacın etkisi
anne sütüyle bebeğe de geçebileceği için annenin bu durumda emzirmesi
sakıncalıdır.
Biberonla beslemenin en önemli dezavantajı
bebeğinizde mide rahatsızlıklarına veya ishale yol açacak bakterilerle sık sık
karşılaşmaktır. Biberonla beslenen bebeklerin kilo artışı dikkatle
izlenmelidir. Fazla kilo alıyorsa, nedeni onu fazla beslemeniz olabilir. Mama
çok yoğun olursa zarar verebilir, kutu üzerinde yazılı bilgileri ve hazırlama
talimatlarına dikkatle uyunuz. Emzirmeye anne sütü ile başlanıp biberonla
beslenmeye geçilebilir. Ancak bebek beslenmeye biberonla başladıysa emzirmeye
geçiş zor, bazen de mümkün olmayabilir. Çünkü annenin memeleri sık sık
emzirilmediği takdirde bir süre sonra yeterli süt gelmeyebilir. Bu nedenle
bebek beslenmeye emzirme ile başlanmalıdır. İstenildiği zaman emzirme
durdurulup biberonla beslenmeye geçilebilir.
Biberon Maması Nasıl Olmalıdır?
Anne sütünde olduğu gibi bebeğin henüz
yeterince olgunlaşamamış böbreklerine fazla yük bindirmemek için düşük
proteinli olmalı ve gerekli olan tüm amino asitleri içermelidir. Anne sütündeki gibi sindirimi kolay bir yağ
karışımı içermelidir. Anne sütünün karbonhidrat kaynağı sadece laktozdur.
Kullanacağınız biberon mamasında da karbonhidrat kaynağı sadece laktoz
olmalıdır. Biberon mamasındaki mineral miktarları anne sütündeki gibi
olmalıdır. Bebek için gerekli Kalsiyum, Demir, C Vitamini ve D Vitamini başta
olmak üzere gerekli tüm vitamin ve mineralleri içermelidir. Bebeğin sinir
sistemi, retina tabakası, beyin hücreleri için önem taşıyan esansiyel yağ
asitlerini mutlaka içermelidir.
Biberon Maması Hazırlarken Dikkat Edilecekler
Biberon mamalarının hazırlanmasında
temizliğe ve hijyene çok önem vermelisiniz. Mama hazırlama sırasında kullandığınız
tüm araçları ve kapları önceden sterilize edin. Biberonun kapağını ve emziğini
kullanmadan önce mutlaka 10 dakika süre ile kaynatmalısınız. Mama hazırlarken
kullandığınız su en az 10 dakika kaynatılmış olmalıdır. Daha önce kaynatılmış
ve çaydanlıkta bekletilmiş su kullanmayınız. Suyu yumuşatan bir aygıt takılı
olan musluklardan alacağınız suyu mama için kullanmayın. Filtre takılı olan musluklardan alacağınız
suyu mama için kullanmayın. Filtrede zararlı bakteriler birikebilir. Maden suyu
kullanmayın; içindeki sodyum ve mineraller zararlı olabilir. Doktorunuzun
farklı bir önerisi yoksa kutu üzerinde kullanım talimatlarına ve dozlara
uyulmalıdır. Biberon emziğinin delik çapı bebeğin beslenmesini engellemeyecek
şekilde olmalıdır. Deliğin dar olması bebeğin çabuk yorulmasına, geniş olması
ise mamanın bebeğin genzine (solunum yoluna) kaçmasına neden olur. Mamayı
bebeğe vermeden önce mamanın sıcaklığını bileğinize damlatarak veya yanağınıza
dokundurarak kontrol etmelisiniz. Mamayı her zaman taze hazırlayın. Kesinlikle
artık mamayı kullanmayın. Hazırlanmış mamayı (eğer artık mama değilse) oda
sıcaklığında 1 saat, buzdolabında 24 saat bekletebilirsiniz.
Bebeğinizin ağzında biberon varken
uyumamasına dikkat edin. Bu aynı zamanda diş çürümelerine ve kulak enfeksiyonlarına
sebep olabilir. Bazı anneler bebekler daha fazla kilo alsın diye mamaları daha
konsantre hazırlarlar. Bu bebeğin fazla su kaybetmesine neden olur. Bazı
durumlarda ise anneler mamayı fazla sulandırarak verirler. Bu da bebeğin
büyümesini ve gelişimini olumsuz yönde etkiler. Mamalar mutlaka kutu üzerindeki
dozajlara göre hazırlanmalıdır. Mamalar kesinlikle mikrodalga fırında
ısıtılmamalıdır.
Biberon Mamalarının Hazırlanması
Bebeğiniz ilk haftalarda sık sık acıkır.
Bebeğiniz dokuz aylık olana kadar süt çocukları için hazırlanmış mamalardan
vermelisiniz. Bu mamalar işlenmiş inek sütünden yapılır. Bebeğinizi ne tür ve
hangi marka mama ile besleyeceğinizi doktorunuza danışmalısınız. Süt çocuğu
için yapılmış mamalar kolay hazırlanması için toz halinde satılır. Kutunun
üzerinde ne kadar suya ne kadar toz karıştırılacağı yazılıdır. Mamanın çok az
suyla hazırlanması yoğun olmasına yol açar. Bu da bebeğin fazla kilo almasına
neden olur. Fazla su ile hazırlanan mama ise bebeğin gelişimini engelleyerek
kilo almasını yavaşlatır. Mamayı ya doğrudan biberonda ya da başka bir kabın
içinde karıştırabilirsiniz.
Hazır Sıvı Mamalar
Bazı mamalar 250 mililitrelik karton
kutularda, sıvı halde satılır. Bunlara su eklenmez. Daha pahalıdırlar. Karton
kutulardaki mamalar sterilize edilmiştir. Mama bir kez açıldığında buzdolabında
en çok 24 saat saklayabilirsiniz. Bebeklerin iştahı günden güne değişir. İlk
günlerde 100’er mililitre 6 biberon veriniz. Kilo aldıkça bu miktar bebeğinize
yetmeyecektir. Bebek altı aylık olduğunda 200 mililitrelik mamalar
hazırlayabilirsiniz. Süt bebekleri için olan mama ile altı ay besledikten sonra
bebeğinize D vitamini ve demir verilmesi gerekebilir.
Memeden Biberona Geçiş
Memeden biberona geçiş yavaş yavaş
olmalıdır. Bebeği birden her öğünde biberonla beslemeye başlamak çok zor olur.
Bunun yerine her gün bir öğünü en az 3 gün biberonla vererek bebeğinizi
alıştırabilirsiniz. İşe öğlen öğününde biberon vermekle başlayabilirsiniz.
Bebek biberonu almazsa bir sonraki gün aynı saatte bir kez daha deneyin.
Değişik bir biberon memesi kullanabilir ya da memenin ucuna birkaç damla anne
sütü damlatarak bebeğinizi biberona çekebilirsiniz. Daha sonra gündüz öğününe
dönüp 3 gün devam ediniz ve gece öğününe geçiniz. Anne sütünün miktarını
azaltırken mamanın miktarını çoğaltmalısınız. Emzirmeyi aniden kesmek sizin göğüslerinizde
de rahatsızlanmaya sebep olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder