27 Mayıs 2012 Pazar

Bebeklerde Göbek Bakımı

BEBEKLERDE GÖBEK BAKIMI
       Yenidoğan bebeklerde göbek 5-14.günler arasında kuruyarak kendiliğinden düşmektedir. Bu süre içinde göbek bölgesi kanama ve enfeksiyon gelişme riski açısından takip edilmelidir. Göbek düşene kadar kurumasını hızlandırmak ve enfeksiyonu önlemek için günde 3 kez (%70’lik Alkol) antiseptik bir solüsyon ile bakım yapılmalıdır. Bakım sonrasında göbek bölgesi kesinlikle ıslak bırakılmamalı mümkünse steril gazlı bez ile kurulanmalı ve hava alması için bir müddet açık bırakılmalıdır.
Bakım yaparken göbek etrafı güzelce temizlenmeli, varsa ölü dokular nazik bir şekilde alınmalıdır. Göbek kıvrımları açılarak temizlemek gereklidir. Bakım sonrasında bebek bezi göbeğin üzerine gelmeyecek şekilde, göbeğin altından bağlanmalıdır. İdrar veya dışkının bulaşması engellenmelidir. Islak ortamlarda mikroorganizmalar kolayca ürediğinden mutlaka kuru ve temiz tutmakta fayda vardır. Yine göbeği düşene kadar banyo yaptırılmaması faydalıdır. Çünkü her banyo sonrası kuruması beklenen göbek dokusu tekrar tekrar ıslanacağından düşmesi gecikecek, enfeksiyon kolayca gelişebilecektir.
     Eğer göbeğin etrafında kızarıklık, akıntı varsa ve kötü kokuyorsa enfeksiyon gelişmiş demektir. Durumu doktorunuza bildirip çözüm aramalısınız. Bazen bu durumlarda batikon solüsyonları önerilmektedir. Önce batikon ile güzelce göbek temizlenmeli, kıvrımları aralanarak silinmelidir. Sonra ciltte kalan fazla batikon %70’lik alkol ile silinerek alınmalıdır. En son kuru gazlı bez ile fazla alkol de alınarak kuru kalması sağlanır. Ciltten batikonun emilmesine izin verilmemelidir, bu bebeğin sağlığı için zararlı olabilir. Bu durum tiroit hormon sentezinin bozulmasına neden olabilmektedir. Göbekte akıntı veya enfeksiyon söz konusuysa kesinlikle açık bırakılmamalıdır. Üzerine küçük steril kare gazlı bez konularak kapatılmalıdır. Sadece temiz, akıntı ve enfeksiyon olmayan dokular açık bırakılabilir, bu şekilde iyileşme hızlanır. Her bakımda akıntı türü, miktarı, kokusu kontrol edilmelidir. Doktorunuzun önerisine göre pansumanlar sıklaştırılabilir. Her bakım ilkesinde olduğu gibi göbek bakımında da dokuyu temiz ve kuru tutmak iyileşmenin hızlanması açısından yararlıdır. Bazı uzmanlar göbek bakımı için alkol veya batikon solüsyonlarının kullanılmasını önermemektedir. Göbek bakımı açısından sadece temiz bir gazlı bez ile kapatılarak temiz ve kuru tutulmasını yeterli görmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder