21 Haziran 2012 Perşembe

Bebeklerde Pişik ve Önleme Yolları

BEBEKLERDE PİŞİK
     Yeni doğan bebeğin cildi çok hassastır.  Kontrolsüzce dışarı attığı idrar ve kakası cildi üzerinde tahriş edici etkiye sahiptir. Sık sık tekrarlanan bu atımlar sonucu pişikler gelişebilir. Bunu önlemek için çeşitli dokularda ve emicilikte bezler üretilmektedir. Ancak bazen bunlar yeterli olmamaktadır.
Ne tür bez kullanılırsa kullanılsın zaman zaman bebeğin poposunda kırmızılık şeklinde ortaya çıkan pişikler görülebilir. Pişiklerin bazen tedavi gerektirmeden iyileşme gösteren şekilleri olduğu gibi, çeşitli pomadlar yardımı ile iyileşebilen şekilleri de vardır.

     Pişik tedavilerinde en önemli şey bebeğin altını temiz ve kuru tutmaktır. Islandıkça bezini değiştirmek gerekir. Her kirlendiğinde bebeğin poposunu ılık suya batırılmış pamuk ile silmek, travmatize etmeden temizlemek gerekir. Bazen mümkün olduğunca bezi açmak ve cildin hava almasını sağlamak da faydalı olmaktadır. Kullanılan bezin yumuşak, pamuksu yüzeyde olması cilde zarar vermemesi açısından önemlidir. Bebeğin bezi sık sık değiştiriliyorsa pudra kullanmaya gerek yoktur. Bazı pudra çeşitleri havaya yayıldığında bebeklerde solunum yolu problemlerine neden olabilmektedir. O nedenle doktor tavsiyesi ile kullanılmasında fayda vardır. Yine bazı pudra çeşitleri parfüm, kimyasal maddeler içerdiğinden cilt için zararlı olabilmektedir. Alerjiye neden olan çeşitler mevcuttur. Alerjik madde içerip içermediği kontrol edilmelidir.
     Bebeğin cildini temiz ve kuru tutmak için her temizleme işleminden sonra ciltte kalan nemliliği almak için iyice kurulamak gerekir. Nemli ortamlarda pişik daha çabuk gelişebilmektedir. Bebeğin cilt temizliğinde kullanılan parfümlü ve alkol içeren ıslak mendiller, cilt sağlığı için olumsuz olabilmektedir. Bunlar cildi kurutarak çatlaklara sebep olmaktadır. Özellikle pişik durumunda, cildin iyice hasar gördüğü hallerde kesinlikle temizleme amaçlı kullanılmamalıdır.

     Bebeğin bezi bağlanırken mümkün olduğunca gevşek olmasına dikkat edilmeli. Cildin hava alabileceği şekilde, hareketi de kısıtlamayacak şekilde bağlanmalıdır. Bebeğin bezi bağlandıktan sonra üste naylon külot, sızdırmayan çamaşır giydirmeye gerek yoktur. Bu cildin hava almasını engelleyeceği gibi nemliliğin de içeride kalmasına neden olacaktır. Buda pişiklere sebep olmaktadır.

     Bebeğin cildinde pişik varsa, cilt temizliğinde ılık suya batırılmış pamuk kullanılmalı, sık sık hava alması için bezi açık bırakılmalı, sık sık bezi değiştirilmeli, cildi temiz ve kuru tutulmalıdır. Doktorunuzun önerdiği pişik önleyici kremler, yağlı pomadlar işe yaramaktadır. Daha hafif durumlarda (sadece cilt yüzeyinin tahriş olduğu) bu tür önlemlerle birkaç gün içinde iyileşme sağlanmaktadır. Ancak bazen cilt parlak kırmızı renk aldığında, giderek yayılma eğilimi olduğunda, kanamalara götüren durumlarda doktora başvurmak şarttır. Bu tür pişikler ağrılı ve kaşıntılı olabilmektedir. Kullanılan kremlere rağmen iyileşme gecikiyorsa mantar enfeksiyonları, mikrobik enfeksiyonlar düşünülmelidir. Ciltte küçük sivilceler, küçük kabarcıklar gelişebilmektedir.

    Anne bebeğin bezini takip etmeli, idrar ve kaka rengine, sıklığına, miktarına dikkat etmelidir. Normalde bebeğin idrarı renksiz, hafif sarı olur. Yeterli beslenmeyen, yeterli sıvı almayan bebeklerin idrarı koyu sarı veya pembemsi olabilir. Böyle durumlarda mutlaka doktora danışılmalıdır. Yine bez takibi bebeğin sindirim sistemi, besine karşı reaksiyonu hakkında bilgi edinilmesini sağlar. Bazı vitaminler (özellikle demir grubu) bebeğin kakasını daha koyu bir renge boyamaktadır, bilinçli olmak önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder