19 Mayıs 2012 Cumartesi

Bebeklerde Deri Bakımı

BEBEĞİN CİLDİ
     Yenidoğanların derisi çok ince ve hassastır, kolayca zedelenebilmektedir. Yenidoğanların derisi erişkinlerin derisine oranla % 40 - 60 daha incedir. Bu hassas yapı, doğumdan sonra önemli yaşamsal görevler üstlenir. En önemli görevi de dış etkenlere karşı koruyuculuk, bariyer görevi görmesidir. Vücut ısısının düzenlemesinde, sıvı kaybının engellenmesinde işlevleri vardır, aynı zamanda duyu organlarımızdan biridir.
Bu nedenle bebeğin derisine özenle bakmak gerekir. Kirlenme olduğunda ılık su ile temizlemek, pişik ve enfeksiyonları önlemede önemlidir.
     Deriyi korumak için onu temiz tutmak, kuruyunca nemlendirmek, ıslaksa kurulamak gerekir. Çatlak, soyulma, isilik gibi durumlar kötü bakım sonucu gelişebilmektedir. Yenidoğanlar doğumdan sonra göbeği düşene kadar banyo ettirilmemelidir. Zaten tam kurumamış, ıslak olan göbek derisi banyo sonrası iyice kurulanmazsa kolayca enfeksiyon gelişebilmektedir. Göbeğin kuruyup düşmesi beklenirken ortamı daha çok ıslatmak gereksizdir. Ancak bu dönemde kaynamış soğumuş, ılık su ile silme şeklinde deri temizliği yapılmalıdır. Yumuşak bir havlu veya tülbent ile baş, boyun, eller, kollar, boyun, ayaklar ve sırt silinmeli ve ardından bebeğin cildi kurulanmalıdır. Silme işlemi sonrasında vücudu ve özellikle kıvrım yerleri bebe yağı ile yağlanabilir. Anne bir miktar bebe yağını avucuna alarak ellerine hafifçe yayar, daha sonra bebeğin vücuduna sürerek emilmesi için bebeği kısa bir süre çıplak sıcak ortamda bekletebilir. Daha sonra giysilerini giydirmelidir. Bebeğin iç giysileri her gün değiştirilmelidir.
     Bebeklerin cildi kolay zedelendiğinden herhangi bir soyulmaya veya çatlağa müsaade edilmemelidir. Bu durum mikropların girmesine imkan tanır. Bu şekilde vücuda giren hastalıklar bebeği sıkıntıya sokabilir. Anne bebeğine dokunmadan önce ellerini yıkamış olmalı, nazik hareketlerle tutmalı, giydirirken dikkat etmelidir. Çok sıkı, sentetik, kaşıntıya neden olacak, kirli giysiler bebeği rahatsız edeceği gibi sağlıksızdır. Göbeği düştükten sonra bebeği haftada iki kez banyo ettirmek gerekir. Yağlamak için de durulama suyuna bir iki damla bebe yağı akıtmak yeterli olacaktır. Bu arada gözleri korumak önemlidir.  Pişik olması durumunda, her alt değiştirme işlemi sonrası kaynamış soğumuş ılık su ile yıkama yapılmalıdır. Yine yumuşak bir bez, pamuk kullanılabilir. Ardından mutlaka cilt kurulanmalıdır. Nemli ortamda mikroplar kolayca ürer. Doktorunuzun tavsiye ettiği pomadlar kullanılabilir. Her alt değiştirme işleminde yeni bir bez kullanılmalıdır. Uzun süre bebeğin altı ıslak olursa pişik daha da büyüyecektir. Günde en az beş defa bebeğin çişini yapması sağlıklıdır, her seferinde yeni bez bağlanmalı, ılık su ile silme yapılmalıdır.
     Bebeklerin tırnakları da uygun bir tırnak makası ile uzadığında kesilmeli, mikropların girişi engellenmelidir. Uzun tırnaklarla kendi cildine de zarar vermesi mümkündür. Anne bebeğin cildini yakından gözlemlemeli, değişiklikleri değerlendirmelidir. Özellikle aşılama sonrası aşı bölgelerini gözlemlemek önemlidir. Herhangi bir yerinde sivilce fark ettiğinde sıkmadan doktoruna danışmalıdır. Bazen bunlar bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir.
     Yenidoğan doğduğunda vücudu bir madde ile kaplanmış olarak doğar. Bu maddeye verniks kaseoza denir. Kremsi beyaz, bazen sarımsı yapıdadır. Özellikle koltuk altı, eklem ve kıvrım yerlerinde daha çok birikmiş olur. Bu maddeyi yıkamak veya silmeye çalışmak doğru değildir. Çünkü bu madde bebeğin cildi için çok yararlıdır ve bebeğin cildini güzelleştirir. Silmeden derinin bunu emmesini beklemek gerekir. Belli bir zaman sonra (bir iki gün) silinebilir ancak ilk anlarda hemen temizlemeye girişmek yanlıştır.
      Üşümemesi için uygun giysiler giydirilmeli, şapka, patik, eldiven düşünülmelidir. Bunları seçerken elleri tombul olan bebeğe küçük eldiven veya elleri küçük olan bebeğe büyük eldiven giydirilmemelidir. Giysileri vücuduna uygun, rahat edebileceği şekilde seçilmelidir. Aşırı sıcak veya aşırı soğuk ortamlarda bırakılmamalıdır.
     Bebekler sevgiyle büyür, ilgiyle sağlıklı kalırlar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder